Can València
Malla

S'hi accedeix pel camí ral de Barcelona a Vic

La coberta presenta deficiències.
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Can València és una masia del segle XVIII de planta quadrangular que s'estructura en dos crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal descentrat amb llinda de fusta i brancals de pedra carejada, mentre la resta d'obertures són arrebossades amb llinda de fusta. Davant la façana hi ha la lliça, tancada per diversos cossos annexes que es prolonguen pels laterals i una portalada amb llinda de fusta. A la façana posterior hi ha dues finestres d'arc pla arrebossat. El revestiment dels murs és arrebossat amb morter de calç.

Durant el segle XVIII el mas València va passar per dificultats econòmiques, fins que l'any 1775 el seu propietari i hereu, Mateu València, va vendre el mas i les seves terres a Joan Sauri, prior de l'Hospital de la Santa Creu de Vic que anteriorment havia estat vicari de la parròquia de Sant Vicenç de Malla. Tanmateix, es guardava el dret de recuperar-lo els anys següents, fet que devia succeir perquè els anys posteriors la família València encara consta com a propietària.

Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.