Can Tordera
Vilanova de Sau

Can Tordera s/n
    A la dreta de la Ctra. e Vic a Vilanova. Al punt del camí al Pont de Malafogassa

XVI-XIX-XX
    Joan Casas Blasi

Situada sota els Cingles de Vilanova, és una construcció formada per dos edificis adossats de diferents èpoques. La seva superfície total és de 390 m2 i la coberta de 220m2.
    El primer edifici situat a migdia, consta d'una petita masia de planta quadrada, amb una longitud de 10 metres aproximadament. La casa consta de planta baixa i un pis amb la teulada a dues vessants. El carener és perpendicular a la façana. La porta que es troba centrada en relació al carener, és rectangular i sobre ella s'obre una finestra que com la porta esta voltada per dovelles ben treballades. Aquesta finestra presenta un ampit motllurat. Al costat de la porta s'hi obre una segona finestra de factura més senzilla.
    El segon edifici, situat més al nord, és una casa de planta en forma de "L" per tal d'ajustar-se a la construcció anterior. És una construcció composta per una planta baixa i un primer pis. La teulada és a quatre vessants. La porta es troba descentrada respecte a la façana principal de l'edifici i es troba adornada amb un relleu semicircular d'estuc que l'emmarca i on apareix el nom del propietari i la data de construcció: "JOAQUIM MASGRAU 1921". Al pis superior algunes finestres estan adornades de manera semblant amb esgrafiats semicirculars. Aquests treballs foren obra de l'arquitecte J.M.Pallàs.

No apareix documentada al fogatge de 1553 tan mateix si en un data posterior. El primer moment en que es troba documentat el lloc data del 1582.
    Es tenen dades dels residents d'aquesta casa, propietaris sota el nom de Tordera i també de les diferents famílies de masovers que hi resideixen des del segle XVII al XVIII.
    Al nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 apareix La Tordera, una Masia (casa de Labor) situada a 2,3 km de la capital de l'Ajuntament, era un edifici habitat constantment de dues plantes. L'edifici nou mostra el nom del propietari i la data de les obres o reformes: "JOAQUIM MASGRAU 1921".

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.