Can Ton Campaner
Folgueroles

    Osona
    Carrer de Sant Jordi, 4
    Emplaçament
    A la banda de ponent del nucli antic, a l’encreuament amb el carrer de l’Onze de Setembre
    543 m.s.n.m

    Coordenades:

    41.9388
    2.31706
    443386
    4643207
    Número de fitxa
    08083 - 151
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 3434706DG4433S
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entremitgeres de planta rectangular, reformat i amb un petit espai de pati posterior. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec d’amplia volada. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. La planta baixa compta amb dos portals de grans dimensions i una finestra simple. El portal de llevant té la llinda gravada amb l’any 1762 i la inscripció “PAU MUND(-)” inserida dins d’una franja horitzontal en baix relleu. La finestra, en canvi, presenta la llinda gravada amb l’any 1777 i decorada amb una creu patent damunt del Calvari. Sota seu hi ha una altra franja horitzontal en baix relleu, tot i que sense cap inscripció. Al primer pis s’obren dos finestrals, el de ponent amb la llinda decorada amb una motllura apuntada i rematada amb una creu llatina. Ambdos finestrals tenen sortida a dos balcons simples, amb les llosanes de pedra motllurades i les baranes de ferro. La llosana de llevant presenta una forma ondulada, mentre que la de ponent és de planta rectangular. La construcció presenta la façana principal arrebossada i pintada.

    El sobrenom de l’edifici prové de can Campaner, casa situada al carrer Major on hi havia un forn de pa. En Ton, un dels fills d’aquesta casa, hi va fundar la seva pròpia família.

    És probable que les franges horitzontals en baix relleu tant del portal com de la finestra de la planta baixa siguin conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou.

    ARUMÍ I BERGA, Pilar (Coord.) (2006). Folgueroles casa x casa. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 116.

    MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 178.

    NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.07.