Can Tinet
Sant Vicenç de Castellet

Can Tinet. Clot del Tufau. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Forma part del grup de cases del Clot del Tufau.

María del Agua Cortés Elía

La casa ha estat molt reformada, amb un seguit de cossos afegits en diferents èpoques; tot i així es pot observar la seva evolució. Està construïda en un desnivell del terreny cap a la riera de Castellet. D'estructura clàssica i senzilla, de pedra, amb planta, pis i golfes; teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a SE. Es distribueix en dues crugies perpendiculars a la façana, a la planta baixa; i tres al pis. Això es degut a l'adaptació al terreny i a que tardanament es va afegir una crugia al pis a la banda NW per ubicar la cuina. Les dues crugies de la planta baixa estan cobertes amb volta de mig punt: la de ponent està arrebossada i la de llevant és de pedra posada plana. La primera era destinada al bestiar i la segona era el celler, en el que encara es conserven les botes i es pot veure la boixa de la tina a la paret est. Actualment la tina ja no existeix i s'ha adaptat com a rebost. S'accedeix a la planta per una porta allindada de pedra que porta gravada la data 1823 i el crismó al mig. El pis és accessible també a peu pla, degut al desnivell del terreny; la sala ocupa la crugia central, a l'esquerra hi ha dues habitacions i a la dreta hi ha la cuina i el rebost (fet aprofitant la tina). La finestra central del pis porta la data gravada: 1858. S'ha afegit un cos pel costat de llevant en el que s'ha fet un pis nou, darrera del qual hi havia un celler. A la banda de ponent de la casa, cap a la riera, hi ha l'hort i encara es conserva quasi intacta l'estructura d'una sínia.

Davant la casa hi ha l'estructura d'una sínia. Conserven també alguns barrils i una premsa de ferro. Hi havia una tina.

Cal Tinet es troba a un petit nucli format per vàries masies: cal General, cal Xesc, cal Monclar, cal Josepó, cal Mestre, cal Papa, cal Tinet i cal Fiter, situades al Clot del Tufau. El cultiu de la vinya i la seva comercialització va provocar un important creixement amb ampliació de la superfície conreable i la roturació de nous camps en un territori de superfície difícil que va obligar a la construcció de murs de pedra seca presents a tot el territori, i que va permetre el desenvolupament d'una pagesia rabassaire al voltant dels grans masos de la zona. El petit propietari, a més de conrear el seu petit tros de terra, era parcer d'un o més propietaris grans, ja que es veien obligats per garantir la seva subsistència. A mitjans del segle XVIII i XIX es comencen a construir la major part de les cases del Clot del Tufau i del Serrat de la Beguda. El nom li ve del mas Tufau que hi havia al Pla de Sant Llorenç. Les masies del Clot del Tufau depenen parroquialment de Castellgalí, perquè la relació amb la parròquia de Sant Vicenç era difícil al no existir un pont per travessar el Llobregat. La majoria eren cases de parcers que treballaven per cal Fiter, el mas més important, i que al 1865 comptava amb 22 parcers (AMSVC, Amillarament). Cal Tinet era una petita casa de parcers de cal Fiter, datada a inicis del segle XIX. El besavi de l'actual propietari vivia a cal Xesc i va comprar cal Tinet l'any 1876. El gendre d'aquest és el que va comprar cal Fiter i va saldar la hipoteca d'aquesta casa l'any 1939.

AA.VV. (1977). Les masies. A El Breny, número extraordinari Festa Major de 1977.