Can Teuler
Vilanova de Sau

Can Teuler s/n
    Trencall a la dreta del camí a Mas Romeu

Joan Casas Blasi

Aquesta masia es troba situada a les vessants del Puig Cornador, els caps de conreu d'aquesta casa baixen en terrasses fins a la Riera Major, a la zona de les Bombes, Presa d'aigua de Vilanova.
    L'edifici és de planta rectangular amb unes dimensions d'11,50 x 7,50 metres. La superfície total és de 194 m2 i la coberta de 86m2.
    La casa es troba situada en un desnivell del terreny que fa que per la banda sud tinguis dues plantes i per tramuntana, on el terreny s'enlaira, exteriorment tan sols en tingui una.
    La coberta està formada per teula aràbiga a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquesta està orientada cap a ponent.
    La porta d'accés és rectangular i no es troba centrada a la façana sinó cap a la banda de tramuntana. La llinda del portal duu la inscripció "1937 J.Llora" que correspondria a una possible reforma. Al damunt s'hi obre una petita finestra i a la mateixa alçada de però a la part contraria de la façana s'hi obre un porxo coronat amb arc rebaixat, i avui tapat per una vidriera.
    Darrera de la casa s'hi troba un segon edifici adossat però a la mateixa alçada i que podria correspondre a una construcció anterior.
    L'edifici ha perdut l'arrebossat originari així que es pot observar l'aparell constructiu format per blocs de pedra de granit vermell formant filades irregulars i units amb morter de calç. La construcció que es troba a la part posterior disposa de materials constructius mes grollers.
    Antigament a la part anterior existia una petita bassa que els propietaris han convertit en una piscina.

Mas situat dins la parròquia de Vilanova de Sau al nucli modern de Sau.
    No es troba registrat al fogatges de 1553 però si que hi ha dades a l'Arxiu Episcopal de Vic entre els segles XVII i XVIII.
    Es troba registrat al Nomenclàtor de la Província de l'any 1860 i consta com a "masia-casa de labranza". La llinda del portal duu la inscripció "1937 J.Llora" que correspondria a una possible reforma.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.