Can Tafura
Tavertet

Serrat del Casal
    Per la pista que es pren al km 4,5 de la ctra. BV 5207.

Virgínia Cepero González

Masia de petites dimensions, de planta rectangular. Es troba assentada sobre el desnivell natural del terreny, pel que consta de planta baixa i un pis, a excepció del la façana, que presenta un sol pis. La coberta és de teula àrab a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a llevant.

Les obertures són rectangulars, de pedra treballada.

A llevant hi ha un portal rectangular. A migdia hi ha un portal, i sobresurt un cos annex. A tramuntana s’hi obre una finestra.

Les façanes són de maçoneria de pedra lligada amb morter, amb pedres irregulars sense polir.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de les NNSS 2003.

Consta al padró de l’any 1857 (BORBONET,1999:71). Era propietat del mas Sobiranes, la història del qual es remunta al segle XII.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p. 71.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2010) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Tavertet).

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra (2ª edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 304.