Can Sucarrats
Abrera

  Baix Llobregat
  Camí de Can Sucarrats - 08630 Abrera.
  Emplaçament
  Trencall entre els Km. 3-4 de la carretera de Martorell a Olesa de Montserrat BV-1201

  Coordenades:

  41.5152
  1.92434
  410243
  4596510
  Número de fitxa
  08001 - 26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA 18070
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Abrera. Pl. Constitució, 1. Abrera
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL - Natàlia Salazar

  Masia de planta baixa, pis i golfes. És una construcció asimètrica amb coberta a dues aigües de teula àrab. L'entrada principal, orientada cap al migdia, és un arc de mig punt de grans dovelles de pedra vista on hi figura una inscripció feta durant alguna restauració, on es pot apreciar l'alfa i l'omega gregues i les inicials JGS i JSB a les dovelles laterals. La resta de la façana és arrebossada i emblanquinada. Hi ha algunes obertures allindades disposades de forma ordenada al voltant de l'entrada; a més, destaquen els dos petits arcs de mig punt, amb funció d'assecador, de les golfes. A la part central, orientat al sud, hi ha un rellotge de sol semicircular pintat, de tipus vertical amb xifres romanes. El conjunt està tancat per una lliça amb una galeria a la part frontal.

  Reformada diverses vegades: 1902-1912; 1920; 1945-1950; 1963-1965.

  Ja surt mencionada al capbreu de Mencia de Requesens, l'any 1613, com a "Socarrats". Existeixen dues notícies pel que fa al nom de la masia: una diu que li prové de la família que hi vivia, els Sucarrats. L'altra, d'origen toponímic, explica que després de la guerra del francès es cremà el lloc on es situa la casa avui, anomenant-lo socarrimat, que amb el temps passà a Sucarrats.

  "Can Sucarrats", Baix Llobregat: Abrera. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
  VIVES, Miquel (en fase d'elaboració): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.