Can Soler Cortada
Premià de Mar

Camí Ral, 90

Jordi Montlló Bolart

Casa de planta quadrada que només té mitgera amb l'edifici veí per la façana de ponent, les altres tres façanes són lliures. Consta de planta baixa, sobre aixecada, planta pis i golfes. La coberta és de teules àrabs a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia i acaba amb un ràfec d'obra. La composició de la façana seria simètrica si no la trenqués una tribuna coberta en planta baixa. A l'eix central, hi ha la porta d'entrada, d'arc escarser, amb una marquesina en forma de teulada a dues aigües. A l'altre costat, hi ha una finestra, també d'arc escarser. Aquesta planta està sobre aixecada i l'accés es fa mitjançant una escala de sis graons. A la planta pis, hi ha cinc obertures, tres de centrals d'arc escarser i una a cada lateral, amb llinda. Un petit ull de bou reixat, just sota el carener, indica la presència de les golfes. El parament de la façana és un estucat llis a excepció d'un sòcol de pedra granítica imitant el parament antic. Davant la façana de migdia, h ha un pati delimitat per un mur d'obra acabat amb una balustrada fent cantonada amb el carrer del Nord. En aquest pati hi ha un pou amb la boca del mateix tipus que el sòcol de la façana.

L'edifici consistorial de la Plaça de la República no va donar cabuda a les oficines de diversos departaments municipals, degut al perill que hi havia a causa de l'enderroc de l'església parroquial. Aquesta torre d'estiueig, que era propietat del senyor Joan Soler i Cortada, va ser ocupada pel Consell Municipal de Premià, el 16 d'octubre de 1936, pel tal de destinar-la a Casa Consistorial, si bé possiblement el trasllat no s'acabaria materialitzant fins a la primavera/estiu de 1937.

AMAT TEIXIDOR, Jordi (2001). Premià de Mar, 1931-1945... República, Guerra Civil i Primer Franquisme. El Clavell-Ajuntament de Premià de Mar.