Can Serra de la Plaça
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Plaça de la Vila, 18
  138

  Coordenades:

  41.51711
  2.358
  446431
  4596363
  Número de fitxa
  08214 - 57
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Renaixement
  Popular
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL- Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA 9278)
  Accés
  Restringit
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  6566608DF4966N0001UT
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia situada en la zona privilegiada del nucli antic, en el mateix pla que l'ajuntament i l'església. És de planta quadrangular i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Consta de tres cossos perpendiculars a la façana i un cos paral·lel a la part posterior, que és l'espai que ocupa el celler en planta baixa amb grans arcades de maó vist.
  La façana principal té una disposició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat delimitats per les obertures. En planta baixa l'eix central està format pel portal rodó adovellat, i els laterals per finestres. En la planta pis, l'eix central és una finestra més gran que les dels laterals, i entre mig de la central i la de la dreta, hi ha una capella buida. En la segona planta hi ha tres finestres més petites. La majoria de finestres tenen l'ampit, la llinda i els brancals de pedra treballada. Destaquen les espitlleres que hi ha sota les finestres de les plantes superiors. El parament és de carreus.
  A la façana de llevant, que dóna a la plaça de la vila, les finestres tenen la data de construcció gravades: 1561 i 1622.

  El celler està excavat a la roca i d'allí surt un passadís d'escapatòria.
  També es conserva un hipogeu que servia de fresquera.

  També es coneix amb el nom de Can Recorder pels antics propietaris de la finca. Els Recorder eren una família d'origen occità que s'instal·len a Vilassar a la segona meitat del segle XVI. Probablement es construeix damunt una antiga masia d'origen medieval que encara no s'ha pogut identificar.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO, Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
  BENITO i MONCLÚS, Pere (2014)."Gruttes" dans un pays sans grottes; dins Vivre sous terre. Sites rupestres et habitats troglodytiques dans l'Europe du sud. Presses Universitaires de Rennes, pp. 189 a 210.
  BONET i GARÍ, Lluís (1983). "Les masies del Maresme". Centre Excursionista de Catalunya i editorial Montblanc. Barcelona.
  DOMÍNGUEZ, Josep i OLIVA, Benet (1994). Vilassar de Dalt. Història gràfica. Oikos-Tau. Vilassar de Mar.
  SAMON i FORGAS, Josep (1999). Itineraris: Per la sagrera de Vilassar; dins Ipsa Arca, núm. 2, setembre de 1999. Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt, pàgs. 36 a 47.