Can Serra (Caves Castellroig)
Subirats

C-243, de Sant Sadurní a Vilafranca, km.1

Oriol Vilanova

Masia de nova construcció, edificada sobre les restes d'una masia més antiga, formada a partir de diversos edificis ocupats actualment per les dependències de les Caves Castellroig, així com una capella privada, moderna. Aquests edificis no són sinó annexos d'un edifici principal, de planta basilical, amb un cos central, amb teulada a doble vessant, que sobresurt de dos cossos laterals amb teulada a un sol vessant; reprodueix l'esquema de la masia catalana tradicional de planta basilical.
    L'únic element conservat de la masia antiga és part d'un mur, que ara forma part de la capella moderna. Aquest mur està fet a partir de blocs de pedra irregulars, lligats amb morter de calç i sorra, amb presència d'alguns fragments de maó escampats arreu del parament. El celler, ara restaurat, és igualment originari de l'antiga masia, amb la porta que s'utilitzava per a entrar el raïm amb les portadores. També hi ha una premsa de cargol, els cups i les trepitjadores.

El nom de Can Serra és el nom que ha adoptat la família Sabaté i Coca per anomenar la finca on s'ubiquen les seves caves, si bé al llarg de la història la propietat ha rebut diverses denominacions. Aquest fet provoca que es pugui trobar la mateixa masia esmentada de diverses formes, encara avui dia. L'antiga masia havia rebut al llarg del temps diversos noms: Cal Ramon Pelut, Cal Porcater, Cal Pere de la Mina, Cal Casanovas o La Casa Vella.
    Cal fer esment també de dues peces que es conserven a l'inetrior de la capella: es tracta, d'una banda, de la pica d'aigua beneïda, que sembla ser una mola de molí antiga i reaprofitada per a aquest ús; i el basament de l'altar, que correspon a un bloc de pedra d'aparença antiga, sense poder fer més precisions.

L'actual masia de Can Serra, amb les caves Castellroig, s'ha edificat sobre les restes de l'antiga. A partir d'una escriptura de l'any 1880 sabem que la masia ja existia el 1834; el que sembla segur és que no és anterior al segle XIX. L'esmentat document és la venda que el senyor Magí Ràfols i Mir fa al senyor Ramon Casanovas i Escudé d'una partida de terra a la qual hi ha dues cases juntes assenyalades amb el número 49, de planta baixa i pis, a les quals hi ha cinc cubes de les anomenades de set càrregues, que s'inclouen a la venda. La finca s'ubicava al terme de Lavern, districte municipal de Subirats, partida de Can Pera de la Mina, que el senyor Ràfols heretà de la seva mare, Francisca Mir i Rabentòs, segons consta al testament dipositat al notari de Sant Sadurní d'Anoia, Jaume Domingo Mullob, amb data 19 d'agost de 1834.
    Era una masia de planta rectangular, amb diversos cossos. Sabem que tenia un portal d'arc de mig punt fet amb dovelles de pedra picada amb aresta viva, rellotge de Sol rectangular a la façana, balcons amb baranes de ciment a imitació de barrots de ceràmica cuita. Era una de les poques masies de Subirats que tenia la façana de carreus de pedra. A la part posterior de l'edifici hi havia un pou que, a diferència de l'estructura de pedra de la casa, estava fet amb rajola.

FORNS SANTACANA, Maria; FORNS SANTACANA, Lluís (1975): "Breu estudi sobre les masies de l'entorn de Sant Sadurní d'Anoia". Tipografia Emporium. Barcelona.