Can Serra
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Can Serra està situada a l’inici del carrer Barcelona, i és un edifici entre mitgeres de planta baixa (ocupada per un local històric) i dos pisos. La coberta és de teula àrab, de dues vessants, i amb el carener paral·lel a la façana. El ràfec o barbacana és de colls i llates metàl·liques amb un mosaic hidràulic amb figures geomètriques.
La façana és simètrica, i s’organitza en dos eixos verticals que es composen d’un balcó i una finestra, i un eix únic format per una finestra al primer pis. Totes les obertures posseeixen una proporcionalitat que li confereix a la façana aquesta regularitat.
Al primer pis, els balcons presenten brancals i llinda de pedra, i baranes de forja treballada. Cal destacar la finestra ubicada al centre de la façana, amb arc conopial motllurat, molt estès en les construccions dels segles XV i XVI (gòtic tardà). Dues finestres de petites dimensions, sense brancals ni llinda, tanquen la composició de la façana en el pis superior.
La planta baixa actualment és un sol local, i el seu accés és el mateix per a les plantes superiors. Talla l’harmonia aconseguida a la façana principal.
També se la coneix com la pastisseria Antiga casa Cors, un establiment centenari i reconegut per les seves especialitats dolces.
Història
Aquest carrer forma part del naixement d’un nou centre urbà de Tona a partir del segle XIV, quan esdevé “carrer de Barcelona”. I can Serra podria ser una de les cases més antigues, per la tipologia de la finestra conopial datada al segle XVI, i en un context de creixement i prosperitat aprofitant el camí ral que comunicava Vic amb Barcelona. Al llarg dels anys, can Serra ha patit diverses reformes. En època contemporània, el 1943, Antonio Cors, propietari, va demanar permís per ampliar el portal del “colmado” que tenien en aquells moments, i es deuria transformar en el local d’avui. (Rovira, 2023)
Bibliografia
BATLLÉS, Ramon.; COLL I ALENTORN, Miquel (1984) “Noms, renoms i malnoms de Tona”. Llibre de l’any 1983. Ajuntament de Tona.
LLEOPART, Amadeu (2006) Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.
ORTEGA, Montse (2002) “Els carrers Nou, Barcelona i Major entre els segles XVI i XIX”. Llibre de Tona, pàgina 60.
PADRÓS, Carles.; PUIGFERRAT, Carles (2011) Tona. Recull gràfic 1890-1978. El Papiol: Editorial Efadós, pàgines 106-108; 620 i 623.
ROVIRA, Anna (2023) Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona – antic camí ral i plaça Major - Catàlegs de Béns a protegir. Ajuntament de Tona. Aprovació inicial. Número 02/03.