Can Sentmenat
Caldes de Montbui

Carrer de Vic, núms. 2-4

XVII-X
    BCIL (PGOU,1992)
    Laura Bosch Martínez

Casa de planta rectangular, que consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és a dues vessants i construïda amb teula àrab. La façana queda rematada per un ràfec inclinat amb colls de fusta i un canaló metàl·lic. Els baixants de les aigües pluvials són de coure que s'amaguen per sota el carrer fins a trobar l'escomesa general de les aigües pluvials.
    A la planta baixa de la casa s'observen grans obertures amb reixes de forja per sota de les quals hi ha un sòcol de pedra irregular. D'esquerra a dreta, pel carrer de Vic, hi ha sis obertures, comprenent el garatge, dues finestres quadrades, de grans dimensions, una porta d'accés a l'habitatge amb una llinda on es pot llegir la inscripció "CAN SENMENAT", i una darrera obertura de proporcions més verticals. Pel carrer d'en Bellit trobaríem es primer lloc la font Xica adossada a la façana d'aquest carrer, just a la cantonada i a mà dreta una gran obertura de proporcions més quadrades. Totes les obertures disposen de llindes, brancals, ampit i marxapeus en el cas de la porta, de pedra, amb una reixa de forja.
    Al primer pis, s'observen sis obertures, quatre d'elles a la façana principal del carrer de Vic, i les altres dues al carrer d'en Bellit. Començant pel costat esquerra de la façana principal, les dues primeres obertures corresponen a dues finestres portalades amb balcó sense voladís i una barana de ferro forjat. Les altres dues, presenten el mateix tipus de portalada oberta al balcó, però a diferència d'elles que la primera, disposa d'un balcó més petit, amb un voladís de pedra i barana de ferro forjat; la segona, disposa d'una balconada molt més gran amb la barana i el voladís de forja per poder dur una decoració de rajola d'estil català decorada amb motius geomètrics romboïdals alternant els colors groc i verd , que arriba fins a la cantonera de la casa. Pel costat de la façana que comunica amb el carrer d'en Bellit, hi ha dues finestres portalades amb accés a la balconada, que per la banda esquerra el voladís és igualment de pedra amb una barana de ferro forjat i pel costat dret, la balconera ha estat feta amb un voladís més estret i igualment amb una barana de ferro forjat. És precisament a la llinda del finestral esquerra on hi ha una inscripció amb l'any 1695.
    Al segon pis, es repeteixen els finestrals amb balconera, tot i que el voladís en la majoria dels casos és quasi bé inexistent segurament degut a l'alçada de l'edifici. A la façana del carrer de Vic n'hi ha quatre i a la façana del carrer d'en Bellit, un, que la pedra del voladís s'inicia immediatament per damunt de la llinda que porta l'any 1695.
    Finalment a les golfes, es poden observar deu obertures més petites, agrupades de dos en dos, (vuit al carrer de Vic i dues al carrer d'en Bellit). Aquestes es troben agrupades formant dos petits arcs que es recolzen damunt d'un pilar.
    Totes les obertures de la façana estan emmarcades per llindes i brancals de pedra. Les persianes i finestres són de fusta melis a excepció de la porta d'entrada, que és de ferro forjat i vidrada.

Can Senmenat es situa dins de l'antiga vila emmurallada de Caldes de Montbui. Possiblement sigui d'època medieval. L'arquitectura actual és dels segles XVIII i XIX bàsicament, però amb força elements anteriors al segle XVI i XVII, i evidentment amb abundants modificacions i remodelacions durant el segle XX. És un dels carrers més homogenis de l'actual Centre Històric.
    Aquest carrer queda delimitat per la Plaça de la Font del Lleó i la Plaça del Marquès, on es situava antigament el Portal de Vic.
    Hi ha una inscripció en llinda del balcó de la planta pis que dóna al carrer d'en Bellit que data de l'any 1695. Aquest habitatge sempre ha estat propietat de la família Senmenat.
    La família Senmenat vivia en una casa pairal, al carrer d'en Bellit, on actualment hi ha Can Berenguer. Un mosso que treballava per la família la va incendiar i no podent controlar l'incendi, va quedar totalment destruïda. Llavors s'annexionaren les cases del carrer de Vic i es traslladaren a viure-hi.
    El llinatge d'aquesta família ja es troba documentada l'any 1484, en el nom de Joan Senmenat o Miquel Senmenat, casat amb la pubilla del Mas Oliver (1618). O encara Maria Quintana i Senmenat casada amb Silvestre Germà (1754-1781).