Can Sapera
Bigues i Riells del Fai

Bigues. Nucli urbà. C. del Trull cantonada amb C. Sant Miquel

Anna Soteras i March

Conjunt format per diverses edificacions, entre elles un porxo abeurador, de finals del segle XIX, d'una sola planta i d'obra de paredat de pedra i coberta a una sola aigua de teula àrab sobre bigues de fusta.
    Les altres dues edificacions són cases de cos, de dos cossos cadascuna. L'edifici més antic està situat en cantonada, al costat del C. del Trull, i és de planta baixa i pis, resultat de la unió de dues cases.
    L'altra edificació, més fonda i d'una planta més, també és fruit de la unió de dues cases de cos, amb la modificació de les obertures de la planta baixa. Manté un ritme vertical d'obertures, emmarcades per obra de maó, treball actualment tapat per l'arrebossat recent de la façana.
    També es pot observar un barri de maó massís i un portal de ferro forjat que dóna l'entrada a l'edifici més antic.
    Completen el conjunt una nau de tipus industrial molt modificada, amb diversos elements de l'antic celler.

A dins de la nau podem trobar-hi una batedora, piques de decantació, el forn damunt de la batedora, premsa i bombes, un dipòsit, la tramuja i el serpentí, i una bàscula.
    A l'era, sota una morera, encara hi ha diverses moles de pedra, tant per a fer oli com per a fer vi.

Antigament s'hi feia oli i vi, però més recentment només funcionava com a celler.

MIRÓ, Josep Ma i MAYNOU, Núria (1999): Celler de Can Saperas. Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. (núm. 41-5-2.2.3)