Can Santjoan
Esparreguera

Camí de Can Sant Joan.
    Camí de Can Santjoan-Can Roca-Els Blaus.

ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Antiga torre d'estiueig, orientada a sol ixent i formada per planta i pis. La façana principal està disposada amb galeries d'arcs; i els de la planta baixa són més oberts i el que porta a l'entrada principal, presenta decoració en ceràmica verda. Els del primer pis, de mig punt, sobresurten constituint una balaustrada. Quant a l'interior, cada pis, està disposat entorn a una sala central, de la qual surten quatre habitacions. El conjunt està tancat per un barri amb la data de 1903, a la part exterior de la porta d'entrada. Aquesta data correspon a una restauració de l'edifici.

Abans del segle XVII era anomenada Mas Bertran o Mas Taulat. En el segle XVII era anomenada Mas Vacarisses. L'any 1694 Josep Dolcet i Santjoan n'era el propietari. Al segle XVIII se succeeixen les vendes de terres del mas, amb la qual cosa quedaren reduïdes a unes parcel·les al voltant de les tàpies.

BACHS,E; RUIZ DE MENDOZA,E (1983) " Can SantJoan (Mas Beltran o Teulat; Mas Vacarisses". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
    PAULO,J(1989). Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera.pp.77