Can Sanpere
Premià de Mar

Carrer Sant Cristòfol, 41

Racionalisme
    està lleugerament inclinada en el darrer tram i presenta algunes esquerdes
    Jordi Montlló Bolart

Edifici dels anys 30 de planta rectangular que es caracteritza per tenir els angles de les cantoneres sinuosos i una estructura i composició molt racionalista. Consta de planta baixa i pis. Destaca també la xemeneia industrial cònica feta de maons vistos, d'una vintena de metres d'alçada. Té abraçadores de fixació cada 1,10 metres aproximadament. Formava part de la fàbrica de Can Sanpere, S.A. La part superior és un afegit d'una reparació i augmenten les fixacions.

Can Sanpere neix oficialment l'any 1898, quan Claudio Sanpere, que tenia una fàbrica a Teià, es va associar amb els Mayolas "Sanpere i Mayolas, Societat en Comandita". L'any 1901tenia 51 treballadors i 63 telers. L'any 1934 es constitueix la "Sociedad Anónima Sanpere" amb l'entrada a l'accionariat de Ignacio Sagnier, enginyer industrial i químic. Fins aquell moment feien teixits a la plana i, a partir d'ara van passar a fer gasa. Un dels productes que els va donar més fama foren els paracaigudes. Durant la guerra civil espanyola (1936-39) es va col·lectivitzar i va passar a anomenar-se "Decoració tèxtil i Aviació". El dia de sant Cristòfol de 1998 es va tancar definitivament la fàbrica de Premià.

GÓMEZ VINARDELL, Joan (2007). La indústria premianenca. Catàleg de l'exposició.. Edita AECC-CRIT. Premià de Mar. NAVARRO, Jose M. i NAVARRO, Rafael (2003). Can Sanpere. El final de la indústria tèxtil a Premià de Mar. Compagina , sl i Ajuntament de Premià de Mar.