Can Safanga
Fogars de la Selva

    Polígon 10. Parcel·la 14 i 15.
    Emplaçament
    Veïnat de Serra de Marina
    67

    Coordenades:

    41.72071
    2.68213
    473560
    4618817
    Número de fitxa
    08082 - 28
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    La coberta s’ha refet recentment
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Nivell B de protecció segons la normativa del Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000911600DG71G0001YI
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Casa de pagès situada al vessant de secà de la Serra de Can Merla, a l’extrem sud del municipi. Les seves terres limiten amb el municipi veí de Tordera. És de planta rectangular i consta d’un cos principal, dos cossos annexos als laterals i dos darrera, adossat a la façana orientada a nord-oest. El cos principal consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs, restaurada fa relativament poc temps, amb el carener perpendicular a la façana principal, però lleugerament desplaçat cap a un costat degut a alguna reforma posterior. Sobresurt un ràfec i l’extrem del carener està decorat amb un espanta bruixes de ceràmica.

    Els cossos laterals són dependències de treball reutilitzades en l’actualitat per a altres usos. Conserva el forn de pa i, a la part del darrere, coincidint amb el fumeral, i el celler tot i que la premsa del vi ja no hi és. El portal és de fusta, sense pedra dovellada, però amb decoració d’arc escarser. La resta d’obertures de la planta pis respecten una certa simetria. El parament és d’obra arrebossat.

    Destaca, a mà dreta de la casa, l’antiga l’era de batre, amb paviment a base de cairons. En un dels costats s’hi conserva la base de granit de la premsa del vi, actualment exposada al Museu de la Pagesia. Hi destaca una inscripció gravada a la part frontal “PAV / 1726 / BALAGUE”.

    A la part del darrera de la casa es conserva la bassa d’aigua amb canyissar, excavada al sauló.

    Segons el cadastre, l’any 1862, la casa té una quartera i sis quartans de terres de secà, una quartera i quatre quartans de vinya i dues quarteres i cinc quartans de terra erma. També declaren tenir un ruc com animal de treball.

    L’any 1889,  Joaquim Pons i Gai n’és el propietari, casat amb Gràcia Fontlladosa i Figre, amb la qual tenen vuit fills ( Josep, Jaume, Segimon, Josep, Maria, Gràcia, Dolors i Antònia). L’any 1906 mor en Joaquim Pons, amb setanta-dos anys. A la casa, a més de la mare, conviuran el seu fill Miquel i la seva esposa Maria Romaguera, que en el cens de 1920 ja els consta amb cinc fills (Gràcia, Joaquim, Carme, Francesc, Dolors i Àngela). L’any 1911 mor Gràcia Fontlladosa.

    L’any 1925 continua present a la casa la mateixa família. El 1927 mor amb cinquanta-tres anys, Maria Romaguera. L’any 1931, la casa queda a càrrec del fill Joaquim casat amb la Gràcia Clos i els seus dos fills, en Joan i la Carolina. En Miquel Pons, vidu, mor amb vuitanta-set-anys, el 1954.

    La casa continua sempre en mans de la mateixa família, per descendència. Entre 1956 i 1960, Joaquim Pons i Romaguera i Gràcia Clos i Fugaroles són els avis de la casa, que tiren endavant en Joan amb la seva esposa Dolors Ros i Pujol, maridats l’any 1954. Tindran tres fills, en Joaquim (1958), en Joan (1962) i la Rosa (1964).

    L’any 1963 mor Joaquim Pons i Romaguera i dos anys després ho fa la seva esposa Gràcia. 

    AJUNTAMENT DE FOGARS DE LA SELVA (2012). Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable; dins Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal de Fogars de la Selva.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.