Can Rumia
Sant Julià de Vilatorta

Pla de la Sauleda
    A tocar de l'encreuament de la carretera BV-520, amb la carretera que duu a la Sauleda.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. Es construïda amb pedres lligades amb morter de calç.
    A la façana hi ha un portal rectangular de pedra treballada. En quant a les obertures, hi ha una finestra amb reixa de ferro forjat a la planta, dues finestres al primer pis i una a les golfes, totes de totxo.
    A llevant hi ha adossat un cos, construït amb totxo, amb la coberta a una sola vessant, que segueix la pendent de la coberta de la casa. A ponent s'hi adossa un altre cos, també construït amb totxo, amb la coberta a dues vessants.

El nom de Can Rumia remet al de les properes masies de can Goules o can Pensatibé i can Discorre.
    L'any 1934 hi vivien Maria Baraneva Molits, Dolors Font Baraneva, Francisca Font Baraneva, Jaume Font Baraneva i Pablo Font Rosa.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.