Can Roda
Sant Pere de Ribes

Pl. de la Vila, 1

Presenta deficiències estructurals.
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Casa situada a la plaça de la Vila de Ribes, adossada a l'Ajuntament. És un edifici cantoner de planta quadrangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, definits per obertures d'arc pla arrebossat. S'hi accedeix per un portal d'arc escarser de pedra amb la clau inscrita amb l'any "1860". Els finestrals de l'eix central tenen sortida a un balcó de baranes forjades i ampit motllurat. La façana queda rematada amb una cornisa senzilla. A la resta de façanes les finestres són d'arc pla arrebossat. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc, amb la cantonada de carreus vistos.

També es coneix com a Can Riba. Està previst el seu enderroc per ampliar les dependències municipals.

Entre els segles XVIII i XIX una part significativa de ribetans va anar a Amèrica a fer-hi fortuna, motivat per l'excedent agrícola i de mà d'obra. L'intercanvi de mercaderies intercontinentals va suposar l'enriquiment d'uns quants d'aquests emprenedors, tot i que la majoria va tenir menys sort. Els ribetans enriquits que van tornar es van fer construir cases senyorials d'una tipologia arquitectònica característica, influïda per l'estil colonial que havien vist a les amèriques. Per la influència d'aquest corrent, la majoria de cases fetes en aquest període, fossin o no d'"americanos", seguien el mateix estil. A banda de les popularment conegudes com a cases d'"americanos", també van fer donatius que van permetre fer l'església Nova de Sant Pere, el Redós de Sant Josep i Sant Pere o el rellotge de la Casa de la Vila, entre d'altres. L'aventura d'ultramar va tenir el seu fi en el procés de descolonització que van viure els països de destí.