Can Robert
Matadepera

    Vallès Occidental
    Can Robert
    Emplaçament
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
    648

    Coordenades:

    41.63331
    2.00462
    417093
    4609543
    Número de fitxa
    08120 - 225
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Es troba deshabitada i abandonada des de fa molt de temps. Teulades ensorrades, la vegetació creix sense control. Ha calgut posat una tanca de filat per evitar accidents de possibles curiosos.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Protecció Integral (Número 11 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Tipologia A de la normativa específica pels elements arqueològics (Fitxa número 5 del Catàleg de béns a protegir del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí (IPA)
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    000302100DG10H0001DX
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Masia situada a la cota 650, als peus dels Cingles de Cavalls, a tocar de la Riera de les Arenes. I com totes les masies d’aquests verals es troba closa, no per un mur circumdant, però sí pels cossos que la configuren. És envoltada d’un barri que conserva un portal amb un arc rebaixat de maons.

    És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. El vèrtex del carener de la teulada és coronat  per un petit pinacle amb forma de creuer.

    Presenta un interessant finestral de pedra amb arc pla i llinda decorada, també replanell motllurat. També hi observem elements constructius arcaics com el desaigua de la façana de ponent. S’intueix la boca d’un forn de pa.  Destaca l’era, davant la façana de migdia.

    Segons el Catàleg (2009), “La dinàmica d’ocupació en l’espai on actualment s’assenta la masia pot remontar-se al principi de l’edat mitjana, per tant, la continuïtat  en la utilització d’aquesta  zona la converteix en un espai d’interès arqueològic, ja que alguna de les estructures més antigues poden restar no visibles”. Però també inclou el trull, la necròpolis, i un dels dos forns (no pas els dos), en un polígon més ampli.

    El Pla director del Parc i preveu nuna actuació per recuparar-la i donar-li un ús social, tot i que, malauradament, no la preveu prioritària.

    Sembla que el nom actual no es documenta fins el segle XVIII i no es coneix el nom anterior.

    AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.

    FERRANDO i ROIG, Antoni (1987). El monestir de Sant Llorenç del Munt i les seves possessions. Montserrat: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

    FONT, Xavier (1997). Inventari del Patrimoni Cultural de Matadepera. Ajuntament de Matadepera.

    FONT, Xavier; MUNUERA, Jaume (2014). Matadepera. Patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.

    LACUESTA, Raquel; MOLET PETIT, Joan; RUIX DE GUINEA, Jesús Àngel (2001). Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Parc Natural de Sant Llorenç i Serra de l'Obac. Diputació de Barcelona. Serveis del Patrimoni Arquitectònic Local i de Parcs Naturals.