Can Riera
Tavèrnoles

Pla de Sant Francesc
    Pel trencall que surt a mà dreta al punt quilomètric 0,5 de la carretera BV-5213.

Catàleg de béns a protegir POUM 2014, nº 2 (arquitectònic). BPU.
    Virgínia Cepero González

La masia original, que és l'actual masoveria, és de planta rectangular i consta de planta baixa i planta pis. La coberta és a tres vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a migdia.
    Presenta un portal rectangular, sobre el que hi ha un carreu amb la següent inscripció: "AVE MARIA PURISSIMA ANY 1930 CA'N RIERA". I sobre aquesta, hi ha una obertura amb arc de mig punt rebaixat, de maons, que dona a un porxo.
    En quant a la resta d'obertures, s'hi obre una finestra a ambdues bandes del portal i del porxo, i diverses finestres repartides en les altres façanes, amb les llindes i els brancals de maó.
    Hi ha dos volums annexos d'una sola planta.
    El parament dels murs és de pedra picada sense revestir.

Inclosa al Catàleg de masies i cases rurals del POUM, nº 1 i 2.

La casa fou construïda l'any 1930 segons el carreu situat sobre el portal principal. L'any 1985, la cabana va ser objecte d'obres de remodelació per tal de reconvertir-la en el nou habitatge, i l'antiga casa va passar a ser l'habitatge dels masovers.

COLOMER-RIFÀ S.L. (2013). Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Tavèrnoles. Tavèrnoles.
    COLOMER-RIFÀ S. L (2014). Catàleg de béns a protegir. POUM. Tavèrnoles: Ajuntament de Tavèrnoles.