Can Ràpia
Vilassar de Dalt

Nord-oest del terme municipal a tocar del Molí d'en Cuquet (Vallromanes)

Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Jordi Montlló Bolart

Masia situada al camí que va al Vallès (o al Raval), a l'extrem nord-oest del terme municipal, al vessant septentrional del Torrent del Cuquet, sobre una petita elevació. Es tracta d'una masia de tres cossos allargada pels extrems, mantenint la uniformitat en la coberta. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-est.
    La composició de la façana és simètrica a partir de tres eixos principals de verticalitat. Aquesta simetria es perd als extrems, on hi ha els coberts annexos.
    El parament és arremolinat i pintat de blanc. Destaca sota el vèrtex del carener un rellotge de sol.
    A l'interior, s'ha conservat el forn de llenya, al costat de la llar de foc de la cuina. També hi ha un pou, una mina i un safareig, aquest adossat a la part dreta de la façana.

A fora hi ha dues bases de premsa de vi. La més gran està in situ i té un podi fet d'obra. La particularitat principal és que està al costat d'un arbre(una acàcia) que servia d'eix per encabir-hi la resta de la premsa.
    En el cobert que hi ha davant la casa, hi havia una petita cova de sauló que ac5tualment està colgada.

Els actuals propietaris la van comprar l'any 1979 i el 2003 la rehabiliten per fer-la habitable.

PUJOL i DURAN, Delfí (2000). La pagesia a Vilassar. Les cases de muntanya (I); dins Ipsa Arca, núm. 3, juny de 2000. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, pàgs. 42 a 44.