Can Pujol
Cabrera de Mar

C/ Argentona, 58

XVI-XX
    POUM-27. BCIL 5591-I.
    Marc Guàrdia i Llorens

Masia de tres cossos i tres alçades (planta baixa, planta pis i golfes). El teulat és de dos vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. A la planta baixa hi trobem ben centrada el portal rodó dovellat amb sengles finestres rectangulars als cossos laterals, amb llinda i brancals de pedra, cada un d'ells d'una sola peça. A la planta pis destaca la finestra central, rectangular però de factura gòtica, on destaca la nervadura central apuntada i les motllures, a part de trets figurats simètrics a la zona de contacte entre la llinda i els brancals; les dues finestres dels cossos laterals són similars a les de la planta inferior. A les golfes, just sota el frontó, destaca la triple obertura central de capitells llisos i coronament arrodonit, i dues petites finestres rectangulars als cossos laterals.
    Un element que també sobresurt és el jardí, amb un cuidat ordre, d'estil racionalista. Cal destacar la presència de diferents elements botànics, entre els que s'hi compten les alzines, una figuera, el garrofer, la lagerstroèmia, el magnolier, el nesprer, la noguera, els pins pinyoners o els xiprers (Rovira i Vinyals 2005).

La casa compta amb dos rellotges de sol, un a la façana principal, entre el primer pis i les golfes, així com un altre al cos perpendicular adossat a la façana pel cantó dret. Ambdós rellotges estan incorporats a l'inventari de rellotges de sol de la Societat Catalana de Gnomònica, número d'inventari 4956 i 4957. El primer es tracta d'un rellotge pintat de forma rectangular del tipus verttical declinant. Com diu la seva fitxa "Presenta una orientació sud-est amb les línies horàries de 5 a 3 i xifres aràbigues. Presenta corbes de declinació solar i calendari zodiacal. També presenta un sol al pol, gnòmon de vareta". El rellotge destaca per presentar un tema a la part superior: Jo sense sol tu sense fe no valem res.
    El segon rellotge és més original, respecte dels rellotges de Cabrera: és del tipus habitual vertical declinant, però té una forma de quart de circumferència i una forçada orientació oest. Tal i com diu a la seva fitxa "les línies horàries de 12 a 7, traços més curts per a les mitges hores, amb xifres aràbigues. Sol al pol, gnòmon de vareta". Presenta una inscripció de la seva data: Dia 13 de mayo Año de 1859.

La primera referència coneguda que tenim de l'indret cal que l'anem a buscar a inicis del segle XIV, i a la relació dels qui compren la Casa de Cabrera de l'any 1387 a Francesc de Sant Vicenç, on apareixen, entre d'altres, també els Pujol (Modolell 1993). També s'ha publicat, sense esmentar la publicació de referència, que l'origen del mas seria del segle XII (Escura 2007).
    Cal ressenyar que aquest cognom és absent entre el veïnat d'Agell en els fogatges de 1497 i 1553.

BONET I GARÍ, Ll. (1983): Les masies del Maresme, Ed. Montblanc-Martín i Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona, pàgs. 96-97.
    ESCURA I DALMAU, X. (2007): Cabrera de Mar. Imatge i Memòria. Ajuntament de Cabrera de Mar, pàgs. 194.