Can Puig El Papiol

Baix Llobregat
Camí de Can Puig
Al final del camí de can Puig
142

Coordenades:

41.43488
2.02127
418230
4587497
08158 - 360
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Popular
Contemporani
XVIII-XX
Regular
En estat de remodelació
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Diversos propietaris
Juana María Huélamo Gabaldón

Conjunt d'habitatges, enclavat a la serra de Collserola a sobre del torrent de l'Amigonet. El conjunt, es desenvolupa al redós de les cases més antigues de la caseria que porta el mateix nom. Es tracta d'habitatges de caire rural, la majoria amb cobertes de teula corba, a dues vessants, que utilitzen la pedra com a material general de construcció, i que en origen tenien també la majoria les parets arrebossades, tot i que en un cas, una recent rehabilitació les ha deixat vistes. Algunes cases tenen elements destacables, com ara forn de pa, pou (Cal Senyoret), portes dovellades, rellotges de sol (Cal Rei i Cal Senyoret), un interessant arc de mig punt amb un grafit a la clau de l'arc que du la data de construcció (a Cal Rei), etc.

Arranjat l'any 2014, el camí de ca n'Amigonet, de 1.600 m de longitud, ha esdevingut en l'actualitat una important entrada al Parc Natural de Collserola, molt freqüentada pels veïns del Papiol com a espai de passejada i esport.

Diu la tradició oral que el motiu de cal Rei prové d'amagar un descendent dels reis francesos durant la Revolució francesa, tot i que l'edificació visible actualment és de característiques morfològiques pròpies del segle XIX.
Durant la Guerra Civil s'hi havien amagat families del Papiol a la part inferior dels edificis, entre elles la familia Arís Arús (informació oral de Josep Maria Solias i Arís).

Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.
Faura Arís, A. (1996) L'Abans del Papiol. Recull gràfic 1890-1960. El Papiol: Ed.: Efadós. Col·lecció: Baix Llobregat.