Can Prat
Gualba

Camí de Riells
    Nord del terme

s. XV-XVI
    P. Barbado. OPC

Edifici orientat NE-SO amb teulada, de teula àrab, amb ràfec de teula girada i dona a dues vessants a SE i NO. L'edifici té dues plantes amb petites finestres rectangulars amb ampit a la planta superior. Es tracta d'una masia tipus II de planta rectangular, asimètrica a causa de l'afegit d'un cos al costat dret.
    S'arriba a l'entrada per unes escales de pedra de 7 esglaons amb forma de quart de cercle. La portalada és d 'arc rebaixat amb dovelles i carreus als brancals de granit i marxapeu del mateix material. Sobre la portalada hi ha una petita flnestr·a amb marc de pedra, en la qual destaquen els carreus que sostenen la llinda, en forma de mènsula. Les obertures situades al costat dret són molt petites, però presenten també marcs de pedra, mentre que les del costat esquerra són completament modif icades. Cal destacar les restes d'un rellotge de sol sobre la finestra central, totalment desgastat.

Té altres cossos afegits formant un conjunt d'edificis vinculats a l'agricultura i la ramaderia.

Està recollida a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc Natural del Montseny

Als fogatges de 1497 i 1515 apareix citada. En el primer cas pertanyent a en Prat i en el segon a Joan Prat. Al 1797 apareix citada com el Mas Prat d'antic Prat Canyelles. Al Nomenclàtor de 1860 apareix com Prat de Canyelles. A l'amillarament de 1915 apareix com a Can Prat.. Durant l'incendi de 1994 va estar a punt de cremar-se

AAVV, HISTÒRIA DE GUALBA, la vall de les aigües blanques, Ed. Arxiu Diocesà de Barcelona, 2000.
    GARCIA-PEY, E., GUALBA , Recull Onomàstic i Tradicional, Ed. Ajuntament de Gualba, 1996.