Can Pere
Fonollosa

Camps. Can Pere, s/n (08259 Fonollosa)
    Camí de Fonollosa a Camps, a 1 km, al marge dret del camí.

Raquel Valdenebro Manrique

Edifici de planta rectangular aixecat al peu del camí que des de Fonollosa menava a Camps, és cobert a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana. Es tracta d'una construcció efectuada en mur de mamposteria irregular amb les filades de carreus de la façana nord i de llevant disposades d'una manera bastant regular. L'edifici es troba encarat amb la façana principal orientada a migidia, i compta amb planta baixa, primer pis i golfes reconvertides a segon pis. La façana principal es s'obre amb una porta de petites dimensions efectuada amb una llinda monolítica, al costat de la qual es troba una arcada de mig punt efectuada amb petites dovelles, i que donava accés a un espai destinat a magatzem i coberts. Al primer pis s'obre amb dos balcons i una finestra. Al segon pis s'obre diverses finestres de moderna factura. A la façana principal s'aprecien restes de l'estructura de l'antiga casa, veinet-se perfectament les restes de l'antiga teulada a l'alçada del primer pis, i restes d'una finestra reforçada amb llindes monolítiques de pedra, i que fou posteriorment tapiada. A les façanes de llevant i nord, s'obren diferentes finestres de petit tamany a l'alçada del primer pis. Interiorment la casa conserva l'estrcutura original, havent fent reformes només al pis de les golfes, que fou sobreaixecat al refer la teulada, convertint-lo en segon pis.

Can Pere és segurament un mas que té els seus orígens a finals del segle XVIII, com una masoveria molt humil relacionada amb Cal Pelfort, casa de la qual segurament depenia. Arquitectònicament fou als seus orígens una casa de planta baixa i primer pis, de reduïdes dimensions, que devia comptar amb una porta central, que és l'actual, i una finestra al primer pis. Amb el temps segurament s'afegí un cobert amb funcions de femer a llevant de la casa, englobant-lo tot sota la mateixa teulada. Aquesta priemra fase arquitectònica encara pot apreciar-se a la façana principal actual de la casa, on queda perfectament marcada la línia i els límits d'aquesta primera casa. L'any 1938, tal i com s'indica a la llinda de la porta, el propietari Ramon Pelfort amplià la casa en direcció a ponent, aixecant un segon pis, i donant-li la seva estructura actual. Els propietaris de la casa foren la família Pelfort, un fill dels quals, fou un dels implicats als assassinats de Cal Xamal. A mitjans de la dècada del 1980 la casa restà abandonada. L'any 2002 fou adquirida pels actuals propietaris.

VILA I VILA J.M. (1987) Fonollosa . Història del Bages. Vol I. Pàgs. 275-282.