Can Pau
Sant Vicenç de Torelló

C. Serrallonga, 5

Marta Lloret Blackburn

La casa de Can Pau està situada al carrer de Serrallonga, al nucli de Sant Vicenç. És un edifici cantoner de planta rectangular i tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa de tres eixos, el central definit per un portal d'arc pla de pedra carejada que incorpora la inscripció "1777" amb una creu intercalada a la llinda. Sobre el mateix eix hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada, amb l'ampit motllurat, que igualment incorpora una data a la llinda "1780" i el relleu d'una mola intercalada. A l'eix lateral, hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada a la planta baixa i un pòrtic d'arc escarser arrebossat. L'altre eix presenta un portal obert modernament per a l'entrada de vehicles, i un finestral al pis d'arc pla de pedra carejada, amb l'ampit motllurat i la llinda datada de "1779". Les golfes s'obren amb quatre petites obertures quadrangulars que es troben distribuïdes de forma aleatòria. A la façana lateral hi ha tres obertures, totes elles d'arc pla arrebossat. El ràfec està acabat amb cabirons. El revestiment dels murs és arrebossat.

La construcció d'aquesta casa coincideix amb el creixement que tingué el poble entre els segles XVII i XVIII.