Can Pallàs
Sant Julià de Vilatorta

Avda. de Nostra Senyora de Montserrat, 36.

Josep Pallàs i Miquel Pallàs, mestres d'obres.
    BCIL / 4622-I / Acord Ple Consell Comarcal / 27/06/2012
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'un edifici d'habitatges de planta irregular, amb coberta a dues vessants, format per dues edificacions independents integrades en un sol conjunt.
    L'edificació que fa xamfrà amb el carrer del Centre, consta de planta baixa, dues plantes pis i golfes. Per la banda de l'avinguda de Nostra Sra. de Montserrat, la planta baixa fa de semisoterrani i el primer pis fa d'entresòl. Tot l'edifici té un ràfec amb colls de fusta. El parament de les façanes és fet de carreus disposats a trencajunt.
    La façana principal té un gran portal amb arc de mig punt, amb dovelles i brancals de pedra buixardada. Hi ha un escut esculpit a la dovella central.
    A banda i banda del portal, hi ha un banc de pedra i, sobre el mateix, un balcó suportat per tres cartel·les, amb la barana de forja.
    En quant a les obertures, hi ha dues finestres al primer pis, a banda i banda del portal, i dues finestres al segon pis, a banda i banda del balcó. Sota la teulada hi ha un conjunt de cinc finestres d'arc de mig punt geminades, envoltades de dovelles i, als laterals del conjunt, dos rengles més de finestres de similars característiques.
    La façana que dona al carrer del Centre té dos portals, un amb arc de mig punt i l'altre amb llinda horitzontal, i al segon pis hi ha un balconet.
    Al primer pis, s'hi obren dues finestres, i al segon pis una finestra amb llinda d'estil gòtic. Sota teulada, hi ha un conjunt de sis finestretes d'iguals característiques que les de la façana principal.
    La segona edificació, coneguda antigament com ca la Vídua, consta de planta baixa i un pis. La façana és d'estructura rectangular i es divideix en dues bandes longitudinals. A la banda inferior, hi ha un sòcol de pedra d'1 m d'alçada aproximadament. Hi ha un gran portal, amb brancals de pedra, que formen una columna amb decoracions en baix relleu.
    Hi ha una altra porta de menors dimensions, amb una llinda formada per dos rinxols i un ull de bou. Al seu costat hi ha la inscripció "Miquel Pallàs 1924". Hi ha una altra porta i una finestra. Al pis superior hi ha un balcó i una finestra geminada.
    En destaquen els esgrafiats de les façanes. En la franja inferior trobem cinc elements de la natura: temps, foc, aire, aigua i terra.
    En la franja superior, d'esquerra a dreta, hi ha representada Ceres, deesa de l'agricultura, seguida d'escenes de treball. A continuació, les escenes de l'escultura i la pintura, amb la representació de Miquel Àngel al mig. I finalment l'escena de l'arquitectura, amb la representació de l'arquitecte romà Vitruvi. També hi ha d'altres elements com garlandes, infants, flors, fruites, ocells, que mostren l'horror vacui.

Aquest element no es troba inventariat al Catàleg de béns del POUM, tot i que apareix a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat i es troba protegit amb categoria BCIL pel Consell Comarcal.

L'edificació que fa xamfrà amb el carrer del Centre va ser construïda per Josep Pallàs l'any 1902. En Miquel Pallàs, fill de Josep, va ampliar i reformar aquest edifici i va construir el segon cos, l'any 1924.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).