Can Palau
Vilanova del Vallès

Polígon Vallesà
    Carrer de can Palau

Joan Vicens i Tarré

Casa pairal de grans dimensions. De planta rectangular té planta baixa, pis superior i golfes. El carener és paral·lel a la façana, el ràfec és de composició simètrica, amb un portal adovellat. La finestra de la dreta porta gravada la data 1678 i la de l'esquerra la de 1761. Al pis noble hi ha un balcó amb la representació de l'escut. A la dreta hi ha adossada una capella amb absis rodó i campanar d'espadanya, dedicada a la Verge Maria i adossada a la mateixa hi trobem una petita pallissa. A la façana principal hi trobem la porta principal d'arc de mig punt adovellat. A l'esquerra hi ha un altra porta d'accés més petita i de forma rectangular. Les obertures del pis superior i de les golfes són simètriques, de forma rectangular adovellades i amb ampit. Les parets de l'edifici són de pedra arrebossada. Davant de la façana principal hi ha l'era amb una gran portalada porxada que tanca el conjunt de l'edifici.

És una de les cases pairals més antigues i patriarcals del municipi, anomenada Can Palau gairebé des de fa mil anys. La seva antiguitat es destaca per la capella que dins el barri de la casa era erigida en honor a la Verge Maria. El 1974 fou restaurada i rehabilitada com a restaurant que segueix avui. En el lloc on se situa la casa devia haver existit un nucli romà, ja que s'han trobat restes de ceràmica d'aquesta època. Les primeres notícies documentals són del 975 on s'anomena "manso palatio". La capella té una documentació més abundant a partir del 1197. La construcció de la casa és de finals del s. XVII i del S.XVIII tal com ens indiquen les dates gravades a les llindes. La capella tenia un retaule gòtic del mestre Ramon Garriga.

Anònim, CAN PALAU, recordant la història, contravent, nº 2-23 i 24, 1980.
    COMAS, Carme, Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Inèdit, 1987.