Can Nadal
Caldes d'Estrac

Carrer del Camí Ral, 50 (08393 Caldes d'Estrac)
    Sortint de l'estació a mà dreta, passats els carrers de El Callao i de Santa Teresa.

Neoclàssic
    Historicista
    Dolent
    En estat de rehabilitació. Les deficiències que s'estan corregint són a causa de l'envelliment, la pèrdua de capa pictòrica, goteres, etc.
    BCIL (11.07.1984); nº10 del Pla Gral. Municipal
    8396
    Ref. cad.: 24613DG6002A
    Octavi Mallorquí Vicens

Edifici aïllat. Torre d'estiueig de planta baixa, i dues plantes amb jardí. Les parets són de color ocre. La finca té forma triangular, i la casa de T. Els dos cossos laterals són quadrats, amb dues finestres a la planta baixa, balcó a la primera planta i dues finestres més a la segona planta. Destaquen els marcs de finestres i balcons que són d'estil neomoresc amb arc de punt format per combinació de petites totxanes blanques i vermelles, i en la part superior, tancant el marc, rajoles blanques policromades amb formes geomètriques. Les baranes dels balcons són de ferro forjat, i les persianes són mallorquines, de fusta, desplegables. La coberta és piramidal a quatre aigües.
    El cos central de l'edificació és allargassat. Hi ha una distribució al llarg de la façana de les finestres, però totes elles mantenen el mateix estil descrit anteriorment. Al capdamunt observem al llarg de tota la façana una barana d'estil neoclàssic amb petites columnes lobulades de pedra. Aquest cos central presenta a la seva façana posterior una entrada porxada, amb accés per a vehicles per un costat i baixada amb esglaons cap al pati de la finca. L'entrada principal està orientada en sentit nord, de cara al Puig Castellar. És una entrada senyorial, amb dues columnes del mateix estil de la casa, és a dir, de totxanes blanques i vermelles, rajoles blanques policromades amb color blau i part superior piramidal, com els dos cossos laterals de la casa. La reixa de la porta principal de la finca és de ferro forjat amb un acabat de flors de lis. El mur que envolta la finca és de pedra, és un mur baix que presenta encanyissat a la part davantera i heura a la part lateral. També cal destacar una edificació de petites dimensions, cantonera, amb finestres senzilles que era l'antiga casa dels masovers de la finca. Al sector del mur amb heura hi ha una porta de ferro de marc senzill, rectangular, que permet accedir al jardí. L'edificació està en ple procés de restauració. Les parets presenten falta de pintura, i les cobertes estan tapades per uns plàstics degut a problemes d'humitat.
    A l'interior de la casa destaquen un seguit de salons de grans dimensions, i amb sostres de gran alçada. El jardí és de grans dimensions, de forma allargassada, fronterer amb la carretera N-II.

Sòl urbà. Ordenació contínua tradicional. Inventariada amb el núm. 10 per l'article 55 de la Normativa del Pla General de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac.

El 1884 la família Nadal decidí reformar la seva residència amb els encara visibles elements neomorescs. La reforma es va portar a terme segons un projecte de l'arquitecte Jeroni Martorell, i es va acabar el 1891. Juntament amb les cases del Marquès de Comillas (avui desapareguda), de Can Cabanyes i de Can Cassasses, forma part de les primeres cases d'estiueig de Caldes. Joaquim Maria de Nadal, era secretari del polític Francesc Cambó i cronista oficial de Barcelona. Va escriure el llibre Un Tros de Barcelona, en el que descrivia la vida estiuenca de Caldes d'Estrac de principis del segle XX. Durant la guerra civil espanyola (1936-1939) la casa va ser la seu del Comitè de la República.

AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac.