Can Móra
Sant Hipòlit de Voltregà

    Osona
    Carrer del Puig, 17
    Emplaçament
    Al tram inicial del carrer, prop del passatge Parés
    517m

    Coordenades:

    42.01369
    2.23756
    436870
    4651577
    Número de fitxa
    08215-211
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 7018806DG3571N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entre mitgeres de planta rectangular, reformat i amb un espai de pati posterior. Presenta una coberta de teula aràb de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec d'obra arrebossat. L'edifici està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Compta amb dos portals d'accés d'arc rebaixat, amb els emmarcaments arrebossats amb el mateix revestiment que cobreix la resta del parament. El de grans dimensions presenta un destacable porticó pintat de color verd, mentre que al costat de l'accés principal hi ha una placa de ceràmica vidrada amb el renom de la casa. Al seu costat hi ha una petita finestra d'arc rebaixat, protegida amb una reixa decorada de ferro. Al primer pis s'obren dos finestrals d'arc deprimit còncau, amb el mateix revestiment que les obertures de la planta baixa. Tenen sortida a un balcó corregut amb la llosana d'obra i una barana de ferro decorada i pintada amb dos colors. A la segona planta hi ha dues galeries obertes a l'exterior mitjançant dues grans obertures rectangulars, protegides amb unes baranes ceràmiques de gelosia. Una de les obertures ha estat reduïda i tancada amb un finestral de perfil blanc. Una motllura rectilínia bastida amb maons recorre la divisòria entre els dos pisos superiors. La construcció presenta el parament arrebossat i pintat amb un to groguenc,i amb un sòcol arrebossat de gramatge més dens i pintat de color gris.

    Altres noms relacionats amb l'edifici: can Ramon del vi, can Bèia.

    El renom amb el que es coneix l'edifici fa referència al lloc de procedència del seu propietari, Ramon Molas i Móra, que va nèixer a la casa pairal de can Móra de Vinyoles. L'edifici era la seu d'una antiga botiga-taverna coneguda per la gent del barri com a can Ramon del vi.
    Segons les informacions orals obtingudes, a l'edifici també s'hi instal·là durant un temps un ferrer conegut com en Bèia. De fet, aquest renom ja es documenta a Sant Hipòlit des de mitjans del segle XVIII.

    ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 32, 85, 109.
    Informació oral: Valentí Turet [Entrevista: 03-02-2020].