Can Mora
Cabrera de Mar

IIaC-IIdC
    No s'intueix cap resta estructural conservada
    POUM-84
    Marc Guàrdia i Llorens

Estructuralment el jaciment documentà les restes de l'angle d'un edifici on es veien tres habitacions pavimentades d'"opus signinum". Aquestes, juntament amb 4 habitacions més, sembla que estaven col·locades al voltant d'una altra de més gran que podria ser un peristil amb un pati al mig. Les parets corrien en direcció sud-oest/nord-oest i eren d'obra de mamposteria. El jaciment fou documentat per M. Ribas (1933) arrel de la localització sobre el cim del turó de ceràmica
    Ribas (1964) també informà que a l'oest de Can Batlle es conservava un tram de 86 m. de longitud d'un camí romà que comunicava aquest establiment amb la Via Augusta.
    Es tractaria doncs, d'un establiment rural romà tipus vil·la, a tocar de la Via Augusta, del què es conservaven estructures de la pars urbana -habitacions-, de la pars rustica -forn- i de l'àrea de necròpolis. La cronologia de l'establiment, en relació als materials apareguts, abasta l'època romano republicana i l'alt imperi.

ESTRADA, J.. Vías i poblamiento romanos en el territorio del área metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión provincial de urbanismo de Barcelona, 1969. Quaderns d'ús intern, núm. 27.
    OLESTI VILA , O.. El territori del Maresme en època republicana (s. III-I a.C.). Estudi d'Arqueomorfologia i Història. Mataró: Caixa d'Estalvis Laietana, 1995. (PREMI ILURO; 52). PREMI ILURO 1994.
    PREVOSTI, M.. Cronología i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Mataró: Caixa d'Estalvis Laietana, 1981. p.194.
    RIBAS, M.. "La romana Iluro". La Paraula Cristiana. [Barcelona] XXVII (1933), 36.