Can Montal de l'esquerra
Arenys de Mar

Nucli antic

Bernardí Martorell
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic
    Sí (IPAC)
    Jordi Montlló Bolart

Casa entre mitgeres situada a la Riera, vessant esquerre, en el tram que pren el nom del Bisbe Pol, en un punt on la línia de les façanes està endarrerida. És de planta rectangular i consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és mixta: una primera part davantera de terrat pla o a la catalana i, la part posterior, a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. L'aiguavés occidental és molt més curt que l'oriental, perquè gran part l'ocupa el terrat pla.

Compositivament, la façana s'estructura simètricament. Es defineix en planta baixa amb la porta d'accés a l'eix central i dues finestres geminades als laterals. En el primer pis, una tribuna presideix la composició, tancada en la seva major part amb persianes de llibret, però acabada als extrems amb balcons de barana ondulada de ferro forjat. La cara inferior de la llosana està decorada amb ceràmica vidriada i sostinguda per mènsules fetes de ferro forjat. Sobre la tribuna es recolza el balcó del segon pis, al qual s'obren dues obertures; la barana del balcó també és de ferro forjat. La composició de les golfes es defineix per una seriació de finestres emmarcades entre uns sortints d'obra vista a la manera de cartel·les que sostenen el ràfec.

El parament és llis arrebossat, però les obertures de la planta baixa estan emmarcades per un recreixement amb brancals, ampit i llindes de pedra. La llinda és recta, però la de la porta té un arc pla rebaixat gravat a la pedra. A la part baixa hi ha un sòcol de pedra.

Els Montal van ser una nissaga d'industrials cotoners amb les arrels a Arenys de Mar. L'any 1921, Isidre Puig Boada va projectar aquesta casa per a un dels hereus de la família.

BORRELL ESCUDÉ, Mariola (2020). Bernardí Martorell i Puig, arquitecte (1877-1937). Tesi doctoral consultable a: https://www.tdx.cat/handle/10803/370/browse?value=Borrell+Escud%C3%A9%2C+Mariola&type=author&locale-attribute=es