Can Monner, Can Moner, Can Munné, Mas Monne o Mas Moner
Palafolls

XVI-XVII
    PGOUM: Categoria tipus C: la masia o vila rural.
    Residencial - productiu
    Àlvar Saez Puig

Can Moner és una masia de planta rectangular i coberta a dos aiguavessos. Manté el portal adovellat amb brancals i finestres tardo-gòtiques, possiblement d'inicis del segle XVI. Prop de la casa trobem un pont de pedra molt antic, damunt del qual encara hi passa el camí. Té planta baixa i primer pis. Hi ha altres cossos afegits.

Té quatre finestres o finestrals importants. Dues amb permòdols, una amb arc sencer i una amb llinda recta amb rebaix d’arc conopial. A l’interior hi trobem una porta amb llinda recta amb permòdols i una porxada de gran valor arquitectònic amb arcs de totxo i columnes de pedra. Encara es poden veure les restes d’obra on es recollia l’aigua per abastir un molí que hi havia a la masia. Destaquen en el mur occidental espitlleres.

El mas Moner és una de les masies més austeres de la zona. Manté en el seu interior algunes parts de la cuina, l'escala i alguns festejadors de les finestres. La masia conserva el nom des de fa més de tres o quatre generacions.

La façana principal s'ha realçat. L'arrebossat és de color gris terrós.

Segons Salicrú (2018) la primera referència del mas és l'any 1401, quan en Pere Moner va comprar a Bernat Fonolleda una peça vora el mas Moner per 34 lliures sota el domini de Bernat Joan de Cabrera.

El Francesc Moner propietari útil del mas prestava, segons capbrevació feta el 1502 al vescomte de Cabrera.

El 1583 el titular del mas era l'impúber Joan Moner.

El 1665 Anna Moner era la propietària útil del mas.

El propietari útil del mas el 1750 era Pere Moner.

El 1818 Francesc Moner tenia la casa del mas i altres peces.

El 1853 Narcís Moner Verdalet feia donació al seu fill Baldiri Moner Llobet de la casa amb era i altres peces.

El 1880 la família Moner ja no vivia al mas i s'havia desplaçat a Malgrat.

- Ajuntament de Palafolls (2006). Pla General d'Ordenació Territorial i Urbana. Palafolls.