Can Miqueló
Vilassar de Dalt

Horts de Can Miqueló, sector sud del terme municipal, a tocar del Camí del Mig

I-II dC
    Regular
    El jaciment presenta un estat d'espoli considerable degut als continus treballs agrícoles realitzats al llarg dels anys.
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Si (1246 CC.AA)
    08213A005000640000JY
    Jordi Montlló Bolart

El jaciment de Can Miqueló es troba al sud del municipi, a la part inferior de la vall de Vallmorena. Es tracta d'una explotació agrícola d'hivernacles (planta i flor) propietat del Sr. Antoni Bosch.
    L'excavació del lloc, ha permès documentar parcialment les restes de la pars urbana d'una vil·la romana alt imperial, composta per 6 habitacions i 3 espais exteriors, amb presència de paviments d'opus signinum i restes d'estuc pintat.
    Les restes documentades tenien molt poca potència estratigràfica degut als continus moviments de terres de la zona. Als anys 50 i 60 del segle passat, les restes es trobaven gairebé en superfície i posteriorment es van anar afegint terres per motius de producció agrícola.
    La zona excavada es situa a l'interior dels dos últims hivernacles en la zona de la finca més propera a l'autopista C-32 i a l'antic camí del mig. Actualment la zona excavada no s'utilitza i està delimitada pel rebaix efectuat en el terreny. El jaciment presenta continuïtat no delimitada cap al sector sud i oest (camí intern de pas).

La vil·la de Can Miqueló té una extensió superior a la delimitada en la campanya arqueològica i necessitarà d'una segona fase d'excavacions per poder-la interpretar en la seva totalitat.

Existien notícies orals que als anys 50 del segle XX es va excavar una habitació de 12 metres de costat i que el Dr. Serra Ràfols va visitar el jaciment. Marta Prevosti (1981) recull aquestes dades en la seva obra.
    L'any 2007, arran d'una visita dels membres del Museu de Vilassar a la finca de Can Miqueló es planteja al propietari la possibilitat de fer una petita intervenció per localitzar el recinte romà i documentar-lo. S' acorda iniciar els treballs sota la direcció de l'Enric Ortega, al mes de setembre.

ORTEGA, Enric (2009). Memòria de la intervenció arqueològica a Can Miqueló (Vilassar de Dalt, el Maresme) setembre 2007 - desembre 2008". Secció d'Arqueologia de Vilassar. Servei d'arqueologia.
    PREVOSTI, Marta (1981). Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Caixa d'Estalvis Laietana. Mataró.