Can Miqueló
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Horts de Can Miqueló, sector sud del terme municipal, a tocar del Camí del Mig
  64

  Coordenades:

  41.50946
  2.37139
  447542
  4595505
  Número de fitxa
  08214 - 26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Romà
  Segle
  I-II dC
  Estat de conservació
  Regular
  El jaciment presenta un estat d'espoli considerable degut als continus treballs agrícoles realitzats al llarg dels anys.
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (1246 CC.AA)
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08213A005000640000JY
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  El jaciment de Can Miqueló es troba al sud del municipi, a la part inferior de la vall de Vallmorena. Es tracta d'una explotació agrícola d'hivernacles (planta i flor) propietat del Sr. Antoni Bosch.
  L'excavació del lloc, ha permès documentar parcialment les restes de la pars urbana d'una vil·la romana alt imperial, composta per 6 habitacions i 3 espais exteriors, amb presència de paviments d'opus signinum i restes d'estuc pintat.
  Les restes documentades tenien molt poca potència estratigràfica degut als continus moviments de terres de la zona. Als anys 50 i 60 del segle passat, les restes es trobaven gairebé en superfície i posteriorment es van anar afegint terres per motius de producció agrícola.
  La zona excavada es situa a l'interior dels dos últims hivernacles en la zona de la finca més propera a l'autopista C-32 i a l'antic camí del mig. Actualment la zona excavada no s'utilitza i està delimitada pel rebaix efectuat en el terreny. El jaciment presenta continuïtat no delimitada cap al sector sud i oest (camí intern de pas).

  La vil·la de Can Miqueló té una extensió superior a la delimitada en la campanya arqueològica i necessitarà d'una segona fase d'excavacions per poder-la interpretar en la seva totalitat.

  Existien notícies orals que als anys 50 del segle XX es va excavar una habitació de 12 metres de costat i que el Dr. Serra Ràfols va visitar el jaciment. Marta Prevosti (1981) recull aquestes dades en la seva obra.
  L'any 2007, arran d'una visita dels membres del Museu de Vilassar a la finca de Can Miqueló es planteja al propietari la possibilitat de fer una petita intervenció per localitzar el recinte romà i documentar-lo. S' acorda iniciar els treballs sota la direcció de l'Enric Ortega, al mes de setembre.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  GENERALITAT DE CATALUNYA (1983). Inventari del patrimoni arqueològic del Maresme. Vilassar de Dalt. Departament de Cultura de la Generalitat. Barcelona.
  ORTEGA, Enric (2009). Memòria de la intervenció arqueològica a Can Miqueló (Vilassar de Dalt, el Maresme) setembre 2007 - desembre 2008". Secció d'Arqueologia de Vilassar. Servei d'arqueologia.
  PREVOSTI, Marta (1981). Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Caixa d'Estalvis Laietana. Mataró.