Can Mataporcs
Santa Eulàlia de Ronçana

C. de la Vinya
    Barri de la Sagrera

Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Can Mataporcs és una masia del segle XVIII que va ser reformada durant els segles XIX i XX. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Una part del frontis està tapada per un cos perpendicular de dos nivells d'alçat i coberta a un vessant. Totes les obertures són d'arc pla arrebossat, algunes de factura moderna. A la façana posterior s'hi adossat un cos modern de planta baixa i pis amb la coberta a un vessant. Al costat de llevant del volum principal hi ha un cos annex obert amb un portal d'arc rebaixat de pedra, dins del qual hi ha l'antic trull. El revestiment dels murs és arrebossat i pintat de color blanc. Davant la casa s'hi conserva part de l'antiga era encaironada.

L'origen d'aquesta casa el situem a mitjans del segle XVIII, quan els propietaris del Mas Colomer establiren una terra a Francesc Valls perquè s'hi fes una casa. Al cap d'uns anys, la seva filla Margarida va casar-se amb Josep Flaquer, amb qui farien reformes a la casa. El seu nét Josep va ser qui exerciria de matador de porcs, donant el nom amb què es coneix la casa. Els seus descendents van dedicar-se a la pagesia i a fer cistells. Els propietaris actuals en són descendents.