Can Massana
Masquefa

Al peu del C/ Major a la seva sortida del nucli urbà, abans de connectar amb la carretera B-224.

PEU de protecció del PH., arq. i paisatgístic 10/02/2014
    Mir Pous Girona, SL
    ArqueoCat SL

Masia de grans dimensions (que es corresponen amb la seva tradició i anomenada) que reflecteix diverses fases constructives, configurant a l'actualitat una planta general en forma d'"U" en torn d'un pati, tancat a l'únic cantó no edificat (l'Oest) per un mur. La façana principal, l'oriental, està encarada vers el nucli urbà, sobre el qual té una posició de dominància. Aquest caire queda reforçat per la gran galeria-mirador (amb balustres de terra cuita a la façana) que hi ha a la primera planta, sostinguda per quatre parells de columnes d'ordre inventat a la part de la façana, i per quatre pilars que sostenen arcs rebaixats a la banda del pati. A la planta baixa hi ha el portal principal, amb arc de mig punt de pedra, on figura la inscripció "IACINO VILADÉS Y MASSANA ENTRA EN 1735 Y EDIFICA EST PORTAL EN 1748". A sobre de l'arc hi ha un escut escolpit. La resta de la façana (arrebossada amb ciment) presenta portals secundaris i múltiples finestrals (tant a nivell de planta baixa com de primer pis), actualment tapiats. La part interior d'aquesta planta baixa correspon als antics estables, avui en desús i en estat de ruïna, oberts al pati mitjançant quatre arcades. L'ala Nord presenta dues parts clarament diferenciades: l'extrem W (de construcció clarament recent), i l'Est, que connecta amb l'ala principal. Aquest cos, de planta baixa i primer pis com els altres, està arrebossat amb calç (fet que no permet veure'n el parament). La façana exterior està acabada a mode de cobert, on hi ha artilugis per a tasques agràries (com unes premses, muntades sobre rails). Al dintell d'una porta d'aquesta banda, hi figura la inscripció "JAUME 1929 MIR". La façana que s'obre al pati, ho fa mitjançant una única porta adintellada a la planta baixa (que presenta al mateix dintell la inscripció "1829" i finestrals amb arc rebaixat al primer pis. Vora aquesta porta, just a la intersecció entre l'ala Nord i l'Est, es conserva una dovella (d'un arc desaparegut) amb la inscripció "JAUME MIR 1829". Aquestes tres inscripcions daten el moment de construcció d'aquesta ala N (el 1829) a càrrec del propietari del moment (Jaume Mir), que probablement correspondria a una fase de reformes a altres parts de la masia. L'ala S de l'edifici té una lleu inflexió a nivell de planta que diferencia la part utilitzada com a casa pairal (l'Est) i l'habitatge dels masovers (Oest). La configuració d'aquesta ala (que segueix la tònica de les altres, amb portals oberts vers el pati i finestres) respon a una reedificació posterior a la Guerra Civil, deguda a l'afectació de diverses estructures durant l'estada de tropes.

Apart de les reformes i ampliacions dutes a terme el 1829 (com testimonien les inscripcions esmentades), la fesomia de Can Massana fou alterada pels esdeveniments lligats a la Guerra Civil: el 1936 el Comitè de Milícies Anti-Feixistes Local l'incautà, habilitant-se primer com a escola i posteriorment com a lloc d'estada per als refugiats de guerra.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. 7, L'Anoia. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. - MATAS I FOSALBA, Àngel (1994): Costumari Masquefa. Ajuntament de Masquefa. - PÉREZ FORNÉS, Xavier (2001): “La Revolució a Masquefa (1936)”. Un Tomb, núm. 2, novembre 2001.