Can Mascaró
La Palma de Cervelló

Can Mascaró, s/n
    A l'extrem sud-est de la Palma de Cervelló, a la riba dreta de la riera de Rafamans.

Josep Anton Pérez

Casa de planta baixa, pis i golfes amb teulada a doble vessant i el carener paral·lel a la façana principal. Les parets estan arrebossades parcialment, tot i que predomina el color de la roca. La façana principal sembla dividida en dues parts simètriques, les obertures són ben distribuïdes a les façanes. A la planta baixa hi ha portada d'arc rebaixat, una finestra i uns bancs d'obra es situen a cada banda; al pis hi ha diversos balcons i a les golfes finestretes d'arc rodó de petites dimensions. A la part dreta de la façana es conserva un cos de fàbrica de pedra que podria ser el més antic de la casa, una torre de defensa (segons la informació oral facilitada pel propietari actual). Actualment, sobre aquesta edificació s'obre una galeria d'arc rebaixats. La propietat inclou diverses construccions auxiliars, tancades amb un mur i una portada d'accés a uns 150 m de la carretera a Corbera de Llobregat. A l'espai tancat destaca un fanal metàl·lics amb el fust i la part superior decorat amb motius vegetals amb tres llums. També hi ha un molí de vent del que es conserva la torre de planta quadrada de maó, amb les cantonades reforçades amb el mateix material, finestres i terrassa superior amb balustrada. Al peu del molí hi ha el pou i una pica de pedra de sauló. Un altre dependència de la casa alberga un forn de pa, de planta quadrada fet de maó. l'edifici auxiliar més gran és un celler construït el segle XX. l'interior del qual conté tot els elements característics d'aquests centre de producció de vi de mitjan del segle XX.

L'origen d'aquest mas es remunta al segle XVII. Originàriament depenia del monestir de Sant Pere de les Puel·les i pagava un cens a la Casa de Misericòrdia de Barcelona. El llinatge d'origen és dels Llopart -els Llopart de Cervelló-. El 1705 Jeroni Francesc Mascaró es refugià al mas en ser desposseït dels immobles que tenia al barri de la Ribera, concretament en ser-li expropiada la finca que tenia al carrer Rodó pel Consell de Cent i més tard per Felip V. Sembla que el primer representant del llinatge Mascaró fou Jeroni Francesc Mascaró. El nom, més endavant passaria a dir-se Llopart-Mascaró, durant cinc generacions i fins avui.
    l'última reforma important d ela casa es produí a finals del segle XIX. Durant la guerra civil va servir de lloc d'internament de menors, en aquest episodi bèl·lic es van cremar part dels mobles originals de la casa. Una part, guardats per alguns veïns, van ser retornats a la casa després del conflicte.

BORDONS i SERRA, Joaquim (1995): "La Palma de Cervelló i els seus voltants", Revista Muntanya, núm. 798, abril 1995. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya. p. 71.
    DE BUEN LINARES, A.; ROIG i MESTRE, M.D.; VIVAR CANTALLOPS, J.A (1999): Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Natural de la Palma de Cervelló. Inèdit. Ajuntament de la Palma de Cervelló.