Can Mas Ratat
Vallromanes

Camí de Can Layret. Deixant a l'esquerra el camí de Can Gurguí Xic, a pocs metres trobem l'entrada.

Molt transformada.
    Catáleg Bens a Protegir POUM 2008. E-36. Edifici. Element d'Interès.
    J.Montlló/M.Bosch (ACTIUM SCP)

Masia catalana, d'estructura clàssica. Situada a la solella orientada a llevant sobre el torrent de cal Ratat. Planta quadrangular amb llarga façana i amb teulada a doble vessant i carener perpendicular a la façana. Disposa de planta i pis. Actualment està totalment renovada, perdent la simplicitat estructural original. A la cara N. de la casa s'ha conservat una rajola de València amb la figura de sant Antoni Abat
    Tipologia de masia: correspon al tipus II, tant de Josep DANÉS (1933) com de BONET (1983).

Can Mas Ratat o Cal Ratat. Cal Ratat es el nom tradicional, que enguany es recupera, després de dir-se can Mas pel cognom dels propietaris anteriors. Sembla que la casa era molt pobre i mísera, de tal manera que els amos s'anaven venent la propietat a trossos durant els segles XVII i XIX; d'aqui vindria el renom de ratat. La casa té mina, rec, safareig i bassa.

BONET GARÍ, Lluís (1983) Les masies del Maresme. Centre Excursionista de Catalunya i Editorial Montblanch. Barcelona.
    BORBONET i MACIÀ, Anna (1996) La Masia. Columna, Col·lecció Terra Nostra, núm. 38.Barcelona.
    DANÉS i TORRAS, Josep (1933) "Estudi de la masia catalana", a Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, Vol. XLIII, núm. 458. Barcelona.
    GARCÍA-PEY, ENRIC (2003). Vallromanes. Noms de lloc i casa. Ajuntament de Vallromanes.