Can Martí
Cànoves i Samalús

Àmbit Montseny Oest
    Restes a l'est de Can Flaquer, tot just a sota de Can Pujades

II-I aC
    Dolent
    Les restes no són observables degut a que les tasques de l'any 1981 les van tapar per tal de preservar-les.
    POUM - Zona arqueològica (1, jaciment)
    Sí. CC.AA. Núm. 1859
    Marc Guàrdia i Llorens

La vil·la romana de Can Martí, pel que fa a les restes excavades, es localitza al costat d'un cobert de Can Pujades, en l'antic lloc on hi havia hagut la masia de Can Martí, avui desapareguda. No obstant, cal dir que l'extensió real de la vil·la depassaria aquest límit, extenent-se pels actuals camps de Can Flaquer, Can Pau Roig, Cal Ferrer Vell, Can Perera i Can Cuní, on Josep Estrada hi recollí material ceràmic romà.
    En l'actualitat tan sols s'observen un parell de murs a l'interior d'un clos ple de bardisses.
    Les restes excavades corresponen a 4 estances de la pars urbana d'una vil·la romana, seguint una disposició clarament itàlica. Concretament s'han identificat aquestes estances com a l'atrium, el tablinum i 2 cubiculae d'una domus romana. Aquests espais estaven decorats tan pel que fa a les parets com al terra. De les parets es pogueren documentar pintures parietals sobre estuc del primer estil pompeià. Els paviments de les estances estaven fets amb opus signinum tessel·lats, o mosaics de color blanc amb emblema central. Destaca per les seves característiquesl'habitació 3, amb una decoració a base d'esvàstques enllaçades amb tessel·les de quarsita blanca.
    Cronològicament caldria datar la construcció de la vil·la entre mitjan segle II aC i la primera meitat del segle I aC. A manca d'una estratigrafia clara s'ha proposat un abandonament entorn de mitjan segle I aC.

Els paviments i murs romans van aparèixer en la construcció d'un pou l'any 1957, a més de 2 metres sota el nivell actual del sòl, en el marc d'unes obres que també comportaren l'enderroc de la masia de Can Martí.
    L'única intervencióarqueològica al jaciment es dugué a terme l'any 1981, a mans del Grup de col·laboradors de l'Àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

ALMAGRO, M., SERRA RÀFOLS, J.i COLOMINAS, J. (1945): Carta arqueológica de España. Vol. II, Barcelona-Madrid.
    AQUILUÉ, X. i PARDO, J. (1990): "La vil·la romana de Can Martí (Samalús, Vallès Oriental)", Cypsela, núm. VIII, Girona, pàgs. 87-100.
    BARRAL, X. (1978): Les mosaïques romaines et medievales de la Regio Laietania (Barcelona et ses environs). Barcelona.
    ESTRADA, J. (1955): Síntesis arqueológica de Granollers y sus alrededores. Granollers.