Can Margarit
Viladecavalls

XVI
    Es troba en estat ruïnós. La volta que es conserva presenta una important esquerda estructural.
    P.E.P. de la Serra de Collcardús. Any 2007 (DOGC núm 4936)
    Marta Lloret Blackburn

Gran masia que es troba en estat ruïnós, de la qual perduren alguns dels elements característics. Del volum principal en queden els fonaments del murs perimetrals i interiors fets amb carreus escairats en la seva major part. A migdia encara es pot contemplar un cos que conserva una gran volta de canó de pedra, construïda aprofitant el desnivell del terreny. A la façana de ponent hi ha les restes de les tines, amb algunes de les pedres que les revestien. A l'altre costat del camí que porta al mas hi ha l'era encaironada i les restes de cossos que fa anys haurien estat utilitzats com a dependències agrícoles.

Dins els murs perimetrals de la masia hi ha un gran dipòsit de recollida d'aigua en cas d'incendi.

Aquesta masia es troba ben documentada a partir del segle XVIII. Els seus orígens són força més antics, quan rebia el nom de Matasoleia BALLBÈ. A principi del segle XVI aquesta casa pertanyia a Antoni Duran, de Can Duran de les Taupaneres (1995: 103). Fins als anys 60 del segle XX va estar habitada, seguint des d'aleshores un procés de deteriorament que l'ha portat a la ruïna.

BALLBÈ I BOADA, M. (1995). Quaderns d'Història de Viladecavalls IV: Les cases de pagès de Viladecavalls. Viladecavalls: Ajuntament de Viladecavalls.