Can Madriguera
Taradell

Pl. d'en Gili, 10

Neoclàssic
    BCIL.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Can Madriguera és una casa d'estil neoclàssic del segle XIX. És un edifici de planta rectangular i de marcada composició simètrica. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a tres vessants. El frontis es composa segons quatre eixos d'obertures d'arc pla emmarcades amb pedra o bé amb esgrafiats. Tres dels finestrals del pis tenen sortida a balcons de baranes forjades. L'altra finestra del pis i les de les golfes tenen ampits motllurats de pedra de certa volada. La façana de migdia es composa segons tres eixos d'obertures, amb finestrals d'arc pla als eixos laterals i l'eix central diferenciat, amb una finestra d'arc escarser a la planta baixa i una galeria horitzontal de tres pòrtics d'arc de mig punt arrebossat a les golfes. El finestral central del pis té sortida a un balcó de baranes forjades. Al costat de llevant s'hi adossa un cos d'un sol nivell d'alçada que es correspon amb un garatge, habilitat a la part superior com a terrassa i delimitada amb balustrada. El tractament exterior dels murs li dóna singularitat a l'edifici, a partir d'esgrafiats amb franges de motius geomètrics a les canonades, al sòcol, entre les obertures i al coronament, a més d'un marc esgrafiat sobre el portal on hi consta "Can Madriguera". Al seu costat hi ha un plafó on hi diu "EN AQUESTA CASA FEREN ESTADA ELS POETES CARLES RIBA I CLEMENTINA ARDERIU ELS ANYS 1937 I 1938. EL POBLE DE TARADELL HO RECORDA I ELS RET HOMENATGE". El ràfec té una volada considerable i està acabat amb cabirons.

Els Madriguera es feren construir aquest casal al nucli de Taradell després d'haver de deixar el mas a causa dels deutes que tenien amb el Bisbat de Vic.