Can Lleonart
Alella

XVI-XVIII
    Als anys 90 es va realitzar la remodelació interior de l'edifici i la restauració de la façana.
    BCIL (Catàleg Patrimoni d'Alella - 2010)
    Ajuntament d'Alella (Plaça de l'Ajuntament, 1 - 08328 )
    Jordi Montlló Bolart

Antiga masia situada a la confluència de la riera Coma Clara i la riera Coma Fosca, a la part més meridional del nucli antic d'Alella. Es tracta d'una construcció de planta rectangular i una alçada de planta baixa, pis i golfes, molt transformada en el temps i que ara s'ha reconvertit en
    un centre cultural municipal. Té una coberta de teula àrab a dues aigües que no és visible a la façana principal, orientada a migdia, ja que aquesta fou posteriorment modificada creant una nova façana barroca, sobreposada damunt l'estructura d'una antiga casa de pagès, molt característica en el paisatge urbà d'Alella, ja que és la primera imatge del nucli antic que es té venint des del costat de mar. Aquesta s'ordena segons quatre eixos de composició verticals, amb certes irregularitats en la disposició de les obertures de la planta baixa: la simetria es trenca per la posició de la porxada d'entrada a l'esquerra. Destaca sobretot pels seus esgrafiats i pel coronament ondulat que remata la façana, amb un gran rellotge de sol en posició central. En planta baixa trobem un porxo amb arcs carpanells que ens porta a l'accés: un portal adovellat de mig punt. A la planta pis tenim quatre balconeres d'arc rebaixat, amb els corresponents balcons individuals amb barana de ferro. A la planta golfes les finestres, amb arc de mig punt, són més petites. La façana posterior, que té una torre d'obra vista adossada a un
    costat, ha estat desdibuixada amb l'obertura de noves finestres - algunes d'elles, a les golfes, de grans dimensions- que trenquen la imatge tradicional de l'edifici. Els seus interiors també han estat profundament transformats per l'adaptació dels espais als nous usos de caire
    cultural. A la resta de la parcel·la hi trobem d'altres edificacions que no tenen interès. A destacar el pati davanter, la tanca del carrer de perfil ondulat i la porta d'accés, que manté la imatge històrica del conjunt, així com la placa commemorativa de pedra que recorda la rierada que el
    primer quart del segle XVIII s'endugué la tanca sobre la que està situada.

La casa s'havia conegut amb el nom de mas Riera de la Creu, perquè al seu davant hi havia hagut una creu de terme, que era anomenada lacreu dels pobres perquè és on se'ls donava almoina. Al segle XVII n'era propietària la família Riera.
    Els Lleonard eren dos germans combatents a la resistència de Barcelona durant el setge borbònic de 1714. Salvador n'era el cap dels serveis d'informació i Francesc va desaparèixer a les muralles de Barcelona

RAMOS, Joan Josep (1991). Alella, recull d'imatges. Cent anys d'història. Associació Cultural Revista Alella.