Can Jonc
Alella

Riera Coma Clara, 9

Neoclàssic
    XIV- XIX
    BCIL (Catàleg Patrimoni d'Alella - 2010)
    Jordi Montlló Bolart

Conjunt d'edificacions, orientades a migdia, situades a la confluència de la riera Coma Clara amb la carretera BP-5002, entre una zona plana de conreus al sud i la vessant que puja cap a la urbanització Alella Parc. A la part superior de la finca trobem noves edificacions destinades al
    restaurant que porta el mateix nom de la casa però que no tenen interès arquitectònic. L'edificació principal està constituïda per diversos volums de diferents èpoques adossats entre sí. El cos central, juntament amb el què té a la seva esquerra, són construccions similars -de
    planta rectangular, una alçada de planta baixa i pis, i coberta de teula a dues aigües- que tenen origen en edificacions antigues de tipus agrari. Les façanes estan ordenades segons eixos verticals de composició; hi destaquen les finestres emmarcades amb carreus de pedra, el
    portal adovellat d'arc de mig punt i un rellotge de sol -sobre la portalada hi trobem una finestra gòtica conopial amb arcs lobulats. També és interessant el ràfec del cos central, amb un major vol respecte els altres. En canvi, a la dreta s'aixeca un volum de construcció posterior i
    tipologia completament diferent. Adossat a un cos de transició més baix -de terrat pla amb una pèrgola suportada per columnes i capitells que el lliga amb les edificacions primitives per un costat i també per la part de darrera, trobem un volum d'estil neoclàssic que data del 1829,
    de planta quadrada i una alçada de planta baixa, pis i golfes. En destaca la façana principal -simètrica i ordenada segons tres eixos verticals de composició, amb balconeres a la planta pis, un balcó central i petites finestres a les golfes -, el ràfec de la coberta -a dues aigües -, i la torre mirador que corona l'edifici. Es tracta d'un cos de planta quadrada, de dues alçades, i coberta piramidal a quatre vessants, que té a la part superior un lleuger balcó metàl·lic corregut que gira als quatre vents. De la resta de la finca cal remarcar el passeig arbrat que surt de la
    carretera i gira 90º per pujar en rampa fins al jardí davant la casa, que conté alguns exemplars vegetals interessants i uns importants murs de contenció. A la part nord del recinte trobem un altre interessant camí arbrat d'accés a la finca que va a buscar el camí de Can Cues.

El 1308 existia el Mas Calm, després anomenat Mas Font. També al segle XIV en fou propietari en Bonanat Jonc. Ja al 1680 passà a mans de Hans T. Möller, cònsol de Noruega. Actualment, part de la resta de construccions de la part més elevada de la gran finca són destinades a
    restaurant.

BONET i GARÍ, Lluís (1983). "Les masies del Maresme". CEC, Ed. Montblanc. Barcelona.