Can Joan Serra Mateu
Capellades

Carrer Pilar, 17-23
    Carrer del cas antic que uneix la plaça de l'Església amb i la Immaculada Concepció

Juan Garcia Targa

Edifici entre mitgeres en una parcel·la de tres cossos, al costat de ponent formant part del conjunt hi ha la capella dedicada a la Verge del Pilar, construïda l'any 1801. Consta de planta baixa, tres plantes pis i sota coberta. La coberta es de teula corba a dues vessants acabada amb ràfec. La façana està composada segons cinc eixos amb obertures de proporció vertical, les dels balcons emmarcades. Les baranes que limiten els balcons són de ferro amb brèndoles verticals. A la part de baix destaca un franja amb dibuixos geomètrics. Les àmplies obertures de planta baixa són d'arc carpanell, o rebaixat, emmarcades. La façana està revestida d'estucat color ocre i està recolzada en un sòcol de pedra aplacada de formes irregulars. Al centre de la façana, per sota el forjat de planta baixa. Cal destacar l'interessant espai generat a l'entorn de l'escala de veïns, construïda amb volta a la catalana i barana de ferro de brèndoles verticals amb entornpeu i passamà de fusta. També cal senyalar la dependència de l'antic safareig comunitari situat en la planta soterrada.

També conegut com: "Cal Serra". La construcció de l'edifici es documenta 1783, l'any 1861 s'instal·lar el taler de la fàbrica Guasch i a la primera dàcada del segle XXI es procedí a la restauració de la façana. Edifici representatiu de l'arquitectura senyorial de finals del segle XVIII amb capella privada dedicada a la Verge del Pilar. El conjunt, en molt bon estat de conservació, és una fita arquitectònica en l'espai del carrer i plaça.

Cal Serra fou un edifici construït per Joan Serra i Mateu, fundador d'una important família paperera. L'edifici el va fer construir entre el 1783 i 1784. El fundador d'aquesta nissaga, com a membre de l'oligarquia paperera. Annexa a l'edifici es va construir la capella del Pilar. La bonança econòmica familiar va fer que el patrimoni s'ampliés en dos molins i oficines comercials a Madrid i Barcelona.

Santiago Serra es va endeutar fruit de la seva implicació amb el ferrocarril d'Igualada a Sant Sadurní. L'antic patrimoni paperer dels Serra fou posat, a partir de llavors, en arrendament i finalment venut.

Les grans magnituds de Cal Serra el van fer susceptible d'acollir diferents activitats. A més dels espais reservats per la família, allà hi van tenir seu diferents entitats capelladines (el "Centre Moral i Instructiu", per exemple) o activitats industrials (un pintador de paper de fumar). Des de fa dècades els baixos de l'edifici s'han ocupat per a diferents comerços.

BUSQUETS MOLAS, Esteve, Història de Capellades, Capellades, 1972.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel, Full a full. La indústria paperera de l'Anoia (1700-1998): continuïtat i modernitat, Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Abat Oliba, 220), Barcelona, 1999.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel, "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades ( títol provisional, en premsa).

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES