Can Guardiola
Vilassar de Dalt

Collet de la creu de Can Boquet
    Camí de Vallromanes

XVII-XX
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Jordi Montlló Bolart

Antiga masia molt transformada aixecada damunt un turonet de roca, prop de la cruïlla de camins de Vilassar a Òrrius, Vallromanes i Sant Mateu. Conserva el cos originari però s'ha ampliat molt. Consta de planta baixa i pis i una bodega excavada a la roca i aprofitant el desnivell del terreny.
    La façana principal de la part antiga està orientada a ponent; amb la coberta a dues aigües i el carener perpendicular.

La documentació més antiga que fa referència a Can Guardiola és de l'any 1696, quan Narcís Tey explica que és assaltat en el Molí Nou (el Molinot) i surt tirant trets enlaire i cridant "via fos a lledres" que "ho sentiren de casa d'en Guardiola prop lo St. Cristo d'en Boquet".
    El primer Guardiola documentat a Vilassar és a l'any 1652, quan es registre el baptisme d'un fill de Ramon Guardiola, natural de Figuerola, del bisbat d'Urgell, i de la seva muller Margarida. Fins l'any 1675 van tenir set fills més. Margarida es mor l'any 1678, i dos anys després, Ramon es torna a casar. La segona esposa és Esperança Piferrer, vídua en primeres núpcies de Macià Polls i en segones d'Emmanuel Roca. El mateix dia, Aleix Guardiola, fill de Ramon i Margarida, es casa amb Margarida Polls, filla del primer matrimoni d'Esperança. La casa es transmet de pares a fills fins el segle XX, amb diverses successions per via femenina.
    Figura en el Cadastre de 1774 (Arxiu patrimonial del Marquès de Sant Esteve de Castellar) amb el número 234.

SAMON i FORGAS, Josep (2006). Can Guardiola. Estudi inèdit.