Can Gol del Bosc
Sant Pere de Vilamajor

    Vallès Oriental
    Veïnat dels Boscassos
    Emplaçament
    Vial d'accés a la urbanització de Vallserena.
    267 m

    Coordenades:

    41.68853
    2.40283
    450303
    4615367
    Número de fitxa
    08234-32
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Catàleg de béns a protegir POUM 2011, E-16: element d'interès.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    001601600DG51E0001XT
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Masia de planta quadrangular, que consta de planta baixa i planta pis. La coberta és a dues aigües, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada al sud.
    El portal d'entrada és d'arc rebaixat de pedra. Les finestres són de disposició simètrica, rectangulars, de pedra treballada; en destaquen les tres del pis superior, amb lleixa motllurada.
    Les façanes són de pedra lligada amb morter de calç, arrebossades i pintades de color blanc.

    Fotografies de Global Arquitectes.

    El nom de can Gol, que prové de Guadall, es relaciona amb l'origen de can Gol del Bosc, can Gol de Vila-rasa i can Gol de la Torre.
    A l'Arxiu parroquial de Sant Pere de Vilamajor (Arxiu Diocesà de Barcelona) hi ha diversos documents que en fan referència. L'any 1076 s'esmenta Guadallus, fill d'Ermetruit de Vila-rasa. L'any 1204 Ponç Guadall, amb Ermengol Roig, signa com a fiador en la venda per un any de la batllia de Vilamajor, a un personatge de nom Corneli. Deu de ser el mateix Ponç Guadall, que juntament amb diversos pagesos dels voltants de Sant Pere, signa com a testimoni en un encomanament de l'any 1213. I el mateix que l'any 1239, compra a Bernat Folquer un alou situat "in parrochia Sancti Petri de Vilamaiore in loco nominato de Subirach".
    La família Guadall, pagesos-senyors de gran importància en l'antiga societat feudal de Vilamajor, són els probables antecedents dels amos de les masies can Gol, Gual i Pungo.
    El primer document que fa referència explícita al mas de can Gol és de l'any 1262. Tanmateix, s'ha de tenir en compte que aquests documents també podrien correspondre a can Gol o a can Pungol de Sant Antoni de Vilamajor (AVENTÍN, 1990:77-78).

    AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p. 77-78 i 85.
    DOÑATE ARQUITECTES ASSOCIATS (2011). Catàleg de béns a protegir. POUM. Sant Pere de Vilamajor: Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor.