Can Gol (Can Vives)
Argentona

Veïnat del Cros. Camí del Cros

Neoclàssic
    Anna Soteras i March / ACTIUM

Masia del grup VI, segons Bonet i Garí, de planta rectangular, a quatre vents, de planta baixa, pis i golfes. Disposa de terrenys, safareig i cossos auxiliars, així com un camí d'accés arbrat. L'edifici original és probablement del s. XVII, i en reformes posteriors s'hi han incorporat bells elements neoclàssics de terracuita en el tractament de les façanes i en el coronament de la teulada. A l'interior es conserva mobiliari d'època, provinent de l'edifici original; llits isabelins, calaixeres i altres.

Tot i les modificacions, fins ara ha sabut conservar l'estil i volumetria originals. Manté les cantonades de pedra vista carejada i la façana nord-est pràcticament intactes. Cal destacar la garita de guàrdia de la cantonada nord i l'escala exterior d'accés doble de la façana sud-oest, amb una magnífica balustrada de terracota. A destacar en l'interior la data de 1691 en el sostre de la sala del primer pis. També conegut com Mas Gual del Cros.

Es conserva a l'interior el projecte emmarcat de reforma, dels volts de 1853.

BONET I GARÍ, LL. I col. (1983) Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins, Ed. Montblanc-Martín. C.E.C. Barcelona. SUBINÀ, Enric; CALVO, Oriol; LLADÓ, Francesc; LLADÓ, Julià; FARELL, David. "Les masies d'Argentona", Fonts, 8. Octubre 2001, pp. 11-15