Can Genís
Òrrius

    Maresme
    Can Genís
    Emplaçament
    Entre el turó de Gironella i el coll de Porc, al voltant de la masia de can Genís.
    400 m

    Coordenades:

    41.54287
    2.35802
    446454
    4599223
    Número de fitxa
    08153 - 57
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Romà
    Segle
    VII-I aC
    Estat de conservació
    Dolent
    Ha estat objecte d’actuacions d'afeccionats.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA.: 5444.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08152A002000030000ZA
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    El jaciment de can Genís es troba entre el turó de Gironella i el coll de Porc, al voltant de la masia de can Genís.

    Es tracta d’un assentament rural iberoromà, emmarcat entre els segles II i I aC, amb estructures d'habitació i sitges, del que es té coneixement per la menció que en fa Marià Ribas a la seva obra (RIBAS, 1952:48).

    Segons l’autor, l’any 1952, es localitzaven una gran quantitat de fragments de ceràmica en superfície i restes estructurals, corresponents a diverses habitacions, tot i que ja es trobaven en mal estat de conservació.

    També va donar la notícia que, pels volts de l’any 1930, el Dr. Lluís de Sobregrau, rector de Cabrils, hi havia excavat una sitja amb materials iberoromans, dels quals Ribas va poder documentar la seva entitat i l'abundància de ceràmica ibèrica i romana (terra sigil·lada, campaniana i comuna).

    La localització del jaciment en una zona de muntanya respon al tipus d'hàbitat ibèric, però els materials recuperats infereixen una cronologia tardana, fet que el relacionaria amb el moment previ al fenomen de poblament de la plana litoral, fruit de la romanització intensa.

    La visita al lloc amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica l’any 2008, no va permetre trobar cap fragment de ceràmica i únicament es va localitzar alguna alineació de pedres, que podria correspondre a l’assentament, fet dificulta la seva ubicació precisa.

    AA.DD. (1982) Catàleg provisional dels poblats ibèrics del Principat de Catalunya. Barcelona: Universitat de Barcelona, p. 20.

    ESTRADA, J. (1969) Vías y poblamiento romano en el área Metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión de Urbanismo de Barcelona.

    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2008) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Òrrius).

    MALUQUER DE MOTES, J. (1986) Arquitectura i urbanisme ibèrics a Catalunya. Barcelona: Universitat de Barcelona, p. 78.

    RIBAS, M. (1952) El poblament d'Ilduro. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, p. 48.

    SANMARTÍ, J. (1987) La Laietania ibèrica. Estudi d'arqueologia i d'història. 1. Barcelona: Universitat de Barcelona, p. 654 - 655.