Can Gener
Abrera

  Baix Llobregat
  Camí de Can Gener - 08630 Abrera.
  Emplaçament
  Als camps de Sant Ermengol, tocant a Sant Esteve Sesrovires

  Coordenades:

  41.51027
  1.87392
  406028
  4596016
  Número de fitxa
  08001 - 24
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Clau 44b art. 165 Llei 2/2002 d'urbanisme
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA 18075
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Agrogener, SA. Masia Can Gener, s/n. Abrera
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL - Natàlia Salazar

  Masia de planta baixa i pis, feta de tàpia. La façana principal està orientada al migdia; té dos grups de finestres amb arcs sostinguts per columnes renaixentistes i un rellotge de sol pintat en blanc on hi figura la data de 1823. És quadrat, de tipus vertical i està presidit per un sol amb fesomia humana, de la boca del qual surt el gnòmon i les línies horàries cap a les xifres àrabs. A les façanes laterals i a l'alçada del primer pis hi ha una galeria i tot un seguit d'obertures. A la façana posterior hi trobem l'entrada, antigament utilitzada pels carros, d'arc de mig punt adovellat. La coberta és a dues aigües de teula àrab i té certa asimetria, fruit d'una ampliació feta el 1764.

  Ja era mencionada al capbreu del Marquès de Vilafranca (1751), on es referia que Jacint Janer, d'Abrera, confessava una casa anomenada "den Janer", abans "den Torrents" i abans de Vilomara. Durant 1964-1965, es féu una restauració total de la masia, tant a l'exterior com a l'interior, conservant la seva estructura original. Cal destacar el mobiliari i la decoració, de procedències diverses. Originalment, el conjunt estava tancat per una lliça, avui desapareguda.

  "Can Gener", Baix Llobregat: Abrera. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
  VIVES, Miquel (en fase d'elaboració): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.