Can Gafes
Sant Martí de Centelles

Antiga parròquia de Sant Martí de Centelles
    Trencant de la C-1413 direcció Sant Quirze Safaja

XVII-XX
    Anna M. Gómez Bach

Masia de petites dimensions, de planta quadrada organitzada en planta baixa més pis amb diversos annexes ramaders. Es tracta d'una construcció de dimensions força modestes on s'utilitza el sistema constructiu de carreus de dimensions mitjanes, regularment treballats i lligats amb argamassa que es disposen en filades regulars i una important remodelació en obra i totxana. Els angles cantoners i les obertures es troben limitades per carreus de dimensions més grans que actuen tant d'element constructiu de reforçament i com d'element arquitectònic. Les estances es distribueixen seguint el patró d'estables i espais agrícoles a la part inferior, mentre que el primer pis es distribueixen les diverses habitacions.

Es coneix molt poc d'aquest mas, segurament es tracta d'una construcció del segle XVII, moment de desdoblament de propietats i de gran auge constructiu ben documentat en els diverses parròquies de Sant Martí de Centelles. Es pot situar en un context de petits arrendataris enriquits que decideixen construir-se una casa pròpia. Aquest petita establiment s'ha d'associar a una petita explotació que es dedicaria a l'explotació cerealista i ramadera d'abast particular situat en l'eix de comunicació del Castell de Sant Martí amb Centelles i en direcció al Vallés per Sant Quirze de Safaja i Sant Feliu de Codines.